Медия без
политическа реклама

ЕП спешно снема имунитета на двама евродепутати заради "Катаргейт"

Според източници на АФП това са италианският евродепутат Андреа Коцолино и белгийският Марк Тарабела

02 Яну. 2023
Стопкадър от екрана
Изскочиха нови "герои" в аферата "Катаргейт"

Европейският парламент обяви, че неговият ръководител Роберта Мецола е започнала "спешна процедура" за снемане на имунитета на двама евродепутати в разгара на корупционния скандал, свързан с Катар, предаде БГНЕС. Парламентът не съобщава имената на депутатите. Но източници, запознати с разследването на белгийските правоприлагащи органи по обвиненията в подкуп, са заявили пред АФП, че това са италианският евродепутат Андреа Коцолино и белгийският Марк Тарабела.

"В отговор на искане от белгийските съдебни власти, задействах спешна процедура за вдигане на имунитета на двама членове на ЕП. Няма да има никаква безнаказаност, абсолютно никаква", заяви председателката на ЕП Роберта Мецола, цитирана от БТА. Тя подчерта, че ЕП е на страната на закона и че ще направи всичко, за да се бори срещу корупцията. Мецола ще информира официално евродепутатите за искането за вдигане на имунитета на двамата им колеги по време на следващата пленарна сесия на 16 януари в Страсбург. Парламентарната комисия по съдебни въпроси трябва да разгледа искането при закрити врата и да обяви решение. Накрая ще има гласуване в пленарна зала. Целта е процедурата да приключи на 13 февруари.

Припомняме, че скандалът "Катаргейт" избухна в средата на декември 2022 г., когато заместник-председателят на Европейския парламент Ева Кайли и още трима души бяха задържани под стража в Брюксел, като и на четиримата бяха повдигнати обвинения за корупция, свързана с Катар. Полицията в Белгия разследва обвиненията, че хора, работещи от името на домакина на Световното първенство по футбол Катар, са плащали огромни подкупи на европейски политици, за да повлияят на политиката на Брюксел.

От задържаните, сред които и бившият евродепутат Пиер-Антонио Панцери, председател на неправителствената организация "Борба срещу безнаказаността", само Кайли имаше имунитет. Тя обаче не можа да се възползва от него, защото бе заловена на местопрестъплението - в апартамента й, както и в този на Панцери, бяха намерени чанти с пари. В момента тя е в ареста, където ще остане поне до 23 януари.

Евродепутатите, за които е стартирала процедура по снемане на имунитета, са от групата на социалистите и демократите в ЕП, от където бе и Кайли. Андреа Коцолино направи изявление преди време, в което категорично отрече всички обвинения в корупция срещу него и изрази готовност да окаже пълно съдействие на белгийската съдебна система, за да докаже невинността си. Той допълни, че за тази цел е "готов да се откаже от гаранциите на парламентарния имунитет".

В качеството си на евродепутат Коцолино е бил председател на парламентарната делегация за връзки с държавите от Магреба, има близки лични връзки с няколко лица, замесени в "Катаргейт". Той е наел Франческо Джорджи - бивш помощник на Пиер-Антонио Панцери и настоящ партньор на Кайли, като парламентарен асистент.

Самият Джорджи призна, че е получавал незаконни средства от правителството на Катар и изрично замеси в скандала както Панцери и Коцолино, така и настоящия белгийски евродепутат Марк Тарабела. Тарабела, чийто дом беше обискиран, заяви, че е "решил да се оттегли в рамките на групата на социалистите и демократите". Тарабела се оттегли и от състава на делегацията на Парламента за връзки с Арабския полуостров. 

 

Още по темата:

Мароканското външно разузнаване ще се окаже участник в скандала около обвиненията в корупция в Европейския парламент, съобщи "Шпигел", позовавайки се на разследващи случая.
Повторното изтичане на информация от разследването по големия корупционен скандал "Катаргейт" е "опасно" за осигуряването на правосъдие.
Италианецът Франческо Джорджи - интимен партньор на арестуваната бивша зам. председателка на Европарламента Ева Кайли - признал пред следователите, че е приемал "мръсни пари", писа днес италианският вестник "Република".
Низвергнатият зам. председател на Европейския парламент Ева Кайли трябва да остане в предварителния арест още един месец, реши днес съдът в Брюксел.

 

Още по темата