Медия без
политическа реклама

Председателят на парламента шикалкави за имунитета на Борисов

Отказът от депутатска защита се превърна в спор за "малка книжчица"

Росен Желязков
Илияна Димитрова
Росен Желязков

Сагата с имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов се заплита все повече. Миналата седмица председателят на Народното събрание Росен Желязков съобщи от трибуната, че Борисов и депутатът от ДПС Димитър Аврамов са депозирали искания в парламента да бъдат свалени депутатските им имунитети. Самият Борисов потвърди това в кулоарите на НС. "Отдавна е депозиран отказът ми от имунитет. Тази дъвка да спрат да я дъвчат. Вчера го изпратих на Росен Желязков, а днес сутринта го е завел", заяви лаконично той.

Отказът на Борисов от депутатски имунитет е необходим, за да може да продължи разследването срещу него по случая "Барселонагейт". По правилник заявленията за отказване от депутатска защита трябва да бъдат внесени в деловодството на парламента, за да може да стигнат до прокуратурата. Според БСП обаче заявление от Борисов в деловодството на парламента не е постъпило. Въпросът бе повдигнат тази сутрин от соцдепутата Иван Ченчев. Росен Желязков отговори, че съпартиецът на Ченчев Георги Свиленски лично се е запознал със заявлението на Борисов, хванал папката с документа, сложил я "под мишка" и разиграли сцената "накъде под мишница с таз малка книжчица". Желязков допълни, че "подаденото заявление е неотменимо. Веднъж дадено, то действа. Така че, господин Ченчев, заявлението със съгласието на Борисов бе дадено, когато за него беше съобщено от тази трибуна. То е неотменимо", каза Желязков. 

 Социалистът Георги Свиленски се почувства лично засегнат от думите на шефа на парламента. "Аз няма да споря за "таз книжчица". Бях тръгнал към деловодството на Народното събрание. Там е мястото на заявлението", каза Свиленски. И обвини Росен Желязков, че превръща "председателя на най-голямата партия в заложник." "Имунитетът му (на Борисов, бел. ред.) стои на вашето бюро и когато не ви е удобен, вие ще го активирате. Нека не превръщаме делата на трупчета в имунитет на трупчета. Нека имунитетите отиват там, където им е мястото, съдът да си върши работата и всички да са доволни", каза Свиленски. След което подкани Желязков "с тази книжчица под мишница" да занесе заявлението на Борисов в деловодството. "Явно имате нужда от по-висока степен на интимност за запознаване с това заявление", заяви иронично Росен Желязков. Той обясни, че съгласно правилника "конститутивният ефект настъпва от момента на подаване на съгласието. Изпратил съм го, господин Свиленски. После може да си поиграем пак на същия мизансцен - книжчица под мишница. Превръщате го в театър, но аз слизам от сцената на тази бурлеска", каза Желязков в опит да прекрати спора.

От разигралата се сцена обаче не стана ясно каква е съдбата на заявлението за отпадане на депутатския имунитет на Борисов.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Бойко Борисов, имунитет

Още по темата