Медия без
политическа реклама

Кирил Петков се отказва от депутатски имунитет

Не искам да разчитам на нелегитимното назначение на г-н Сарафов да решава, заяви бившият премиер

16 Юни 2023
Кирил Петков
личен архив/Фейсбук профил на Кирил Петков
Кирил Петков

Изрично се отказвам от имунитета си на народен представител, написа Кирил Петков в писмо, адресирано до председателя на Народното събрание Росен Желязков. Той сподели в своя профил във Фейсбук документа, с който изявява "съгласие да бъде възбудено наказателно преследване" срещу него по осъдебното производство за невярно деклариране на гражданство.

"Днес реших да дам имунитета си, защото не искам да разчитам на нелегитимното назначение на г-н Сарафов да решава дали да оттегли искането за моя имунитет или не", заяви бившият премиер.

"Замяната на Гешев със Сарафов е имитация. Това не е съдебна реформа", категоричен е лидерът на ПП в изявлението си. "Заявката на г-н Сарафов за ревизия на внесените искания за снемане на депутатския имунитет не е начинът, по който трябва да се води обективно и прозрачно обследване на фактите по всяко от исканията. Ако оттегли исканията, Сарафов ще възпрепятства публичността, осигурена от временната комисия по имунитетите, и дела отново могат да се озоват “на трупчета."

По-надолу той уточнява хронологията на своя случай, като завършва: "Призовавам прокуратурата да направи всички документи по тази преписка публично достояние, за да стане ясно на целия български народ, а не само на народните представители, как прокуратурата продължава да бъде инструмент за политически натиск. Но пак заявявам, че пътят не е да сменим Гeшев със Сарафов, а трябва истинска съдебна реформа, след която институциите, а не удобни назначения гарантират справедливост и честен съдебен процес."

Преди 3 дни парламентът създаде комисия, която да разгледа документите, пратени от Иван Гешев, с които иска имунитетите на няколко депутати, сред които Петков и Бойко Борисов.

Упраляващите ще протакат вземането на решение за имунитетите на бившите премиери и настоящи депутати Бойко Борисов и Кирил Петков.

 

ПОЗИЦИЯ

Минути по-късно управляващата коалиция ПП-ДБ излезе с официална позиция по назначението на Борислав Сарафов за и.д.главен прокурор, като призова той незабавно да подаде оставка. "В противен случай, министърът на правосъдието Атанас Славов ще предприеме всички възможни действия за преразглеждане на решението за избор на Сарафов за временен главен прокурор", пишат от политическата сила.

"България има нужда от истинска съдебна реформа. Подмяната на Гешев със Сарафов е фарс, а не реформа. Няма спор, че г-н Гешев не притежаваше високите морални и професионални качества, за да заема длъжността главен прокурор. Затова и неговото отстраняване бе отдавна необходимо", добавят от коалицията. "Но изборът на негов заместник вместо да отговори на очакванията на обществото за прозрачност и честност на процедурата, стана отново при порочна прибързаност и тайнственост".

Първа от "Продължаваме промяната" изрази несъгласие с назначението днес Лена Бориславова. "Замяната на Гешев със Сарафов е поредното падение на прокурорската колегия на ВСС", коментира тя. "Именно поради тази причина е необходима истинска съдебна реформа, а не подмяна. Затова ПП-ДБ ще се борим в парламента". 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата