Медия без
политическа реклама

Управляващите ще протакат поне месец за имунитетите на Петков и Борисов

Иван Гешев поиска имунитета и на депутата от ДПС Димитър Аврамов

13 Юни 2023
Илияна Кирилова колаж

Упраляващите ще протакат вземането на решение за имунитетите на бившите премиери и настоящи депутати Бойко Борисов и Кирил Петков. 

Това стана ясно, след като парламентарната група на “Продължаваме Промяната - Демократична България” внесе в деловодството на Народното събрание проект за решение за създаване на временна парламентарна комисия по исканията на главния прокурор Иван Гешев за отнемане депутатските имунитети на трима душ - Бойко Борисов (ГЕРБ), Даниел Александров (ГЕРБ) и Кирил Петков (ПП-ДБ).

Според предложението, комисията ще се състои от 12 депутати - по двама души на паритетен принцип от всяка парламентарна група. Тя ще работи до изчерпване на предмета си, но трябва да завърши работата си не по-късно от 18 юли 2023 г. За всеки случай трябва да прецени дали са налице достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер и ще се изготвя отделно становище. В парламента са внесени огромен обем доказателствени материали, с които членовете на комисията трябва да се запознаят. Със създаването на тази временна комисия се следва практиката на Народното събрание досега по редица други случаи с поискани от прокуратурата имунитети на народни представители, твърдят вносителите.

Иван Гешев иска имунитета на Бойко Борисов заради Барселонагейт, на Кирил Петков заради подписаната декларация за липса на двойно гражданство, а на Даниел Александров, за да бъде обвинен за блудство с лице, навършило 14 г.

Иван Гешев поиска имунитета и на депутата от ДПС Димитър Аврамов

В същото време Иван Гешев внесе поредно искане за сваляне на имунитет - този път той направи това за депутата от ДПС Димитър Аврамов. Гешев иска неговия имунитет за пореден път, защото срещу Аврамов има от години наказателното производство за търговия с влияние, но с всяко негово влизане в Народното събрание, то спира и за да продължи се иска разрешение от парламента. 

От официално съобщение на държавното обвинение, става ясно, че Софийска градска прокуратура е предложила на Гешев да поиска имунитета на Аврамов и е въпрос само на процедура той да го направи.

Делото се води за това, че народния представител няколко пъти е поискал от български бизнесмен сумата от 220 000 лв. и право на ползване на земеделски земи, като приел сумата от 100 000 лв., за да упражни противозаконно влияние над длъжностно лице - директора на областната дирекция "Земеделие" и РУП-МВР в Монтана. 

Основен свидетел по наказателното дело срещу Аврамов беше земеделецът Светослав Илчовски, който по време на заседанието на временната комисия по ревизията в 45-тия парламент, разказа за оказван сериозен натиск от хора в ГЕРБ върху бизнеса му. 

Бившия депутат от ГЕРБ и настоящ от ДПС Димитър Аврамов беше арестуван по обвинения за търговия с влияние през 2012 г. След над 8 години разследвания и съдебни процедури Аврамов е оправдан от съда. Самият той твърди, че е напълно невинен.

Тезата на държавното обвинение бе изградена върху показанията именно на Илчовски. Прокуратурата твърдеше, че през юли 2012 г. Димитър Аврамов е поискал пари от Илчовски и правото да ползва земеделска земя в Монтанско, а срещу това обещал да упражни влияние върху директорката на Областната дирекция „Земеделие“  във връзка със земи, за които се отпускат субсидии. Според обвинителния акт Светослав Илчовски бил арендатор на земеделски земи в Монтанско. С други фирми имал сключено споразумение за разпределянето на земите, които обработват. Тъй като споразумението не било официално регистрирано в Областната дирекция „Земеделие“ в Монтана, законът задължавал шефа на дирекцията да издаде заповед за служебно разпределение на площите. Така земите, засети и обработвани от Илчовски, отишли при друга фирма, която тръгнала да събира продукцията на бизнесмена. Намесила се полиция, която предотвратила навлизането на комбайни. В спора се намесил и депутатът, който обещал на Илчовски да уреди проблема, твърдеше държавното обвинение. 

През 2016 г. Софийският градски съд оправда Аврамов, но година по-късно Софийският апелативен съд отмени оправдателната присъда и върна делото на първата инстанция поради съществени нарушения. През 2017 г. Аврамов отново влезе в Народното събрание, но този път от листите на ДПС. През 2018 г. пък стана ясно, че делото срещу него отново в прокуратурата, този път в специализираната. После обвинителният акт срещу Аврамов влезе в Специализирания наказателен съд.

След закриването на специализирания съд, разглеждането на наказателното производство е продължило в Софийски градски съд. То и в момента е висящо.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата