Медия без
политическа реклама

И мароканското разузнаване е замесено в корупцията в Европарламента

30 Дек. 2022
Ева Кайли, приятелят й и Антонио Панцери са все още в ареста

Мароканското външно разузнаване ще се окаже участник в скандала около обвиненията в корупция в Европейския парламент, съобщи "Шпигел", позовавайки се на разследващи случая. Агенция ДПА пише, че според въпросните източници още през 2019 година мароканското разузнаване е вербувало италианския евродепутат Пиер Антонио Панцери, неговия асистент Франческо Джорджи и евродепутатката Андреа Козолино с цел да се оказва въздействие върху решенията на социалистите в Европарламента, информира "Дойче веле".

"Водещ офицер" на тримата вербувани е бил сегашният марокански посланик в Полша Абдерахим Атмун. Според публикациите в германските медии той е давал на заподозрените пликове с пари в брой, а те самите са били дори в пряк контакти с генералния директор на разузнаването.

Белгийското правосъдие води разследване по подозрение в корупция, пране на пари и оказване на неправомерно влияние от чужбина в Европейския парламент. Предполага се, че Катар е раздавал пари и подаръци, за да повлияе на политически решения - а сега същото подозрение възниква и по адрес на Мароко.

На 9 декември заместник-председателката на Европейския парламент Ева Кайли бе арестувана.

Белгийският министър на правосъдието Винсент Ван Квикенборне още по Коледа каза, че има и втора замесена държава, чиито интереси били насочени включително и към правилата за риболов. Веднага стана ясно, че въпросната държава е Мароко.

През 2019 година тази страна сключи едно много изгодно споразумение с ЕС точно в тази сфера, пише "Тагесшпигел". А според белгийските издания "Льо Соар" и "Кнак" в заповедта за арест на съпругата и дъщерята на италианския евродепутат Панцери се казвало, че той "срещу заплащане" е оказвал политическо влияние върху други евродепутати в полза на Катар и Мароко. Медиите припомнят, че в хода на обиските белгийските власти конфискуваха общо 1,5 милиона евро кеш.

Съпредседателката на левицата в Европарламента - французойката Манон Обри - се опасява, че това е само върхът на айсберга, пише "Тагесшпигел". Вестникът припомня, че в случая с Катар вероятно става дума за имиджова кампания в полза на Световното първенство по футбол, която е включвала подаръци като кредитни карти и пътешествия. Докато по отношение на Мароко всичко се въртяло около парични помощи, отпускани от ЕС, и допълнителните предимства, които осигурява на страната търговско споразумение с Евросъюза. Не на последно място Мароко открай време се старае да получи международна подкрепа и за контрола над Западна Сахара.

Макар че Европейският съд определя окупирането на Западна Сахара като незаконно, през 2019 година ЕС сключи с Мароко споразумение за риболова в Средиземно море. Тогава левите и зелените в Европарламента се противопоставяха.

През 2021 година социалистите първоначално подкрепяха кандидатурата на Султана Хая за награда за защита правата на човека "Сахаров", но после оттеглиха подкрепата си с обяснението за някакви "тактически причини". Правозащитничката Хая открай време се бори за правата на хората в окупираната Западна Сахара. Според витаещите в Брюксел подозрения хора като Панцери и Кайли са повлияли на решенията на социалистите в Европарламента.

Сега съпредседателката на лявата фракция Манон Обри настоява да се проведе "разчистване от мазето чак до тавана". Тя казва, че европейската политическа система е прекалено "пропусклива" за външни влияния. Френската евродепутатка смята, че Евросъюзът трябва из основи да преразгледа начина, по които работят неговите институции.

Панцери, Джорджи и приятелката на Джорджи - доскорошната зам.-председателка на ЕП Ева Кайли - все още се намират в следствения арест.

Низвергнатият зам. председател на Европейския парламент Ева Кайли трябва да остане в предварителния арест още един месец, реши днес съдът в Брюксел.
Повторното изтичане на информация от разследването по големия корупционен скандал "Катаргейт" е "опасно" за осигуряването на правосъдие.

 

Още по темата