Quantcast

Медия без
политическа реклама

И мароканското разузнаване е замесено в корупцията в Европарламента

30 Дек. 2022
Ева Кайли, приятелят й и Антонио Панцери са все още в ареста

Мароканското външно разузнаване ще се окаже участник в скандала около обвиненията в корупция в Европейския парламент, съобщи "Шпигел", позовавайки се на разследващи случая. Агенция ДПА пише, че според въпросните източници още през 2019 година мароканското разузнаване е вербувало италианския евродепутат Пиер Антонио Панцери, неговия асистент Франческо Джорджи и евродепутатката Андреа Козолино с цел да се оказва въздействие върху решенията на социалистите в Европарламента, информира "Дойче веле".

"Водещ офицер" на тримата вербувани е бил сегашният марокански посланик в Полша Абдерахим Атмун. Според публикациите в германските медии той е давал на заподозрените пликове с пари в брой, а те самите са били дори в пряк контакти с генералния директор на разузнаването.

Белгийското правосъдие води разследване по подозрение в корупция, пране на пари и оказване на неправомерно влияние от чужбина в Европейския парламент. Предполага се, че Катар е раздавал пари и подаръци, за да повлияе на политически решения - а сега същото подозрение възниква и по адрес на Мароко.

На 9 декември заместник-председателката на Европейския парламент Ева Кайли бе арестувана.

Белгийският министър на правосъдието Винсент Ван Квикенборне още по Коледа каза, че има и втора замесена държава, чиито интереси били насочени включително и към правилата за риболов. Веднага стана ясно, че въпросната държава е Мароко.

През 2019 година тази страна сключи едно много изгодно споразумение с ЕС точно в тази сфера, пише "Тагесшпигел". А според белгийските издания "Льо Соар" и "Кнак" в заповедта за арест на съпругата и дъщерята на италианския евродепутат Панцери се казвало, че той "срещу заплащане" е оказвал политическо влияние върху други евродепутати в полза на Катар и Мароко. Медиите припомнят, че в хода на обиските белгийските власти конфискуваха общо 1,5 милиона евро кеш.

Съпредседателката на левицата в Европарламента - французойката Манон Обри - се опасява, че това е само върхът на айсберга, пише "Тагесшпигел". Вестникът припомня, че в случая с Катар вероятно става дума за имиджова кампания в полза на Световното първенство по футбол, която е включвала подаръци като кредитни карти и пътешествия. Докато по отношение на Мароко всичко се въртяло около парични помощи, отпускани от ЕС, и допълнителните предимства, които осигурява на страната търговско споразумение с Евросъюза. Не на последно място Мароко открай време се старае да получи международна подкрепа и за контрола над Западна Сахара.

Макар че Европейският съд определя окупирането на Западна Сахара като незаконно, през 2019 година ЕС сключи с Мароко споразумение за риболова в Средиземно море. Тогава левите и зелените в Европарламента се противопоставяха.

През 2021 година социалистите първоначално подкрепяха кандидатурата на Султана Хая за награда за защита правата на човека "Сахаров", но после оттеглиха подкрепата си с обяснението за някакви "тактически причини". Правозащитничката Хая открай време се бори за правата на хората в окупираната Западна Сахара. Според витаещите в Брюксел подозрения хора като Панцери и Кайли са повлияли на решенията на социалистите в Европарламента.

Сега съпредседателката на лявата фракция Манон Обри настоява да се проведе "разчистване от мазето чак до тавана". Тя казва, че европейската политическа система е прекалено "пропусклива" за външни влияния. Френската евродепутатка смята, че Евросъюзът трябва из основи да преразгледа начина, по които работят неговите институции.

Панцери, Джорджи и приятелката на Джорджи - доскорошната зам.-председателка на ЕП Ева Кайли - все още се намират в следствения арест.

Низвергнатият зам.-председател на Европейския парламент Ева Кайли трябва да остане в предварителния арест още един месец, реши днес съдът в Брюксел. 44-годишната гъркиня има право да обжалва това решение до края на днешния работен ден, а мярката ѝ за неотклонение
Повторното изтичане на информация от разследването по големия корупционен скандал "Катаргейт" е "опасно" за осигуряването на правосъдие. Това коментира белгийският министър на правосъдието Винсент Ван Куикенборн, цитиран от "Политико", който обеща да не остави

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?