Медия без
политическа реклама

Европарламентът гласува България да влезе в Шенген до края на годината

Габриел: Не бива да подхождаме с излишен оптимизъм

12 Юли 2023Обновена
Европейският парламент заседава тази седмица в Страсбург
Европейски парламент
Европейският парламент заседава тази седмица в Страсбург

Европейският парламент гласува България и Румъния да влязат в Шенген до края на 2023 г., съобщи ЕП на официалния си сайт.

Парламентът подчертава, че и двете страни вече са изпълнили необходимите изисквания, за да бъдат приети в Шенген в резолюция, приета в сряда с 526 гласа „за“, 57 гласа „против“ и 42 „въздържал се“. Решението на Съвета да отхвърли кандидатурата на двете страни за Шенген през декември 2022 г. „без да представи каквато и да е правна обосновка, свързана с критериите за присъединяване“, е достойно за съжаление, заяви парламентът. Разширяването на Шенгенското пространство е в полза на Европа.

Евродепутатите подчертаха още, че всички страни-членки на ЕС имат право да влязат в Шенгенската зона, след като изпълнят изискванията.

Фактът, че Румъния и България все още са извън зоната за безвизово пътуване, обременява социално и икономически бизнеса и населението на двете страни. Това е въпрос на борба с дискриминацията и установяване на равнопоставеност, тъй като гражданите на България и Румъния са изправени пред допълнителни разходи, бюрократични трудности и други проблеми, когато пътуват в сравнение с колегите си - членки на Шенген.

Закъсненията на граничните пунктове, с които се сблъскват румънци и българи, могат да продължат от няколко часа до дори ден, в сравнение със средно 10 минути без вътрешни гранични проверки, което също влошава условията на работа на шофьорите на камиони.

 

Габриел: Не бива да подхождаме с излишен оптимизъм

Не бива да подхождаме към ситуацията с излишен оптимизъм. Познавайки европейските партньори, познавайки вътрешнополитическата ситуация в частност в две от страните, изразявали своите съображения, да се изразя дипломатично, ние трябва да продължим да говорим с резултати, с факти и да бъдем част от глобалния проблем с миграцията. Така вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел  коментира пред БНТ  гласувания нов призив на Европейския парламент (ЕП) за приемане на България и Румъния в Шенген. 

Тя изрази благодарност към ЕП, който „през годните е останал последователен в това да отстоява правото на членство на България и Румъния въз основа на изпълнени критерии“.

„На този етап е много важно да останем активни. Несъмнено темата Шенген присъства във всеки един от разговорите ни с европейските партньори“, посочи Габриел и допълни, че е важно да продължим разговорите за Шенген с Нидерландия и с Австрия.

„Да имаме ясен ангажимент, че ние сме сигурна външна граница на ЕС“, заяви вицепремиерът.

Мария Габриел коментира и срещата на върха на НАТО във Вилнюс. По думите ѝ тя е показала, че Украйна, борейки се с руския агресор, се бори за нашата сигурност. „Ние изпращаме много силен сигнал, че Украйна за нас е повече от партньор. Затова е много важно всички заедно да продължим със всеобхватната подкрепа“, допълни тя. 

Попитана на какъв етап е процедурата за избор на посланик на България в Украйна, Мария Габриел отговори: „На този етап процедурата е отворена, когато стигнем до момент, когато мога да споделя повече информация, със сигурност ще го направя“.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

ЕП, България, Шенген

Още по темата