Медия без
политическа реклама

Гешев поиска имунитетите на двама депутати от "Възраждане" за хулиганство

Те са подсъдими още от 2021 г., но за да продължи делото, трябва да има разрешение от НС

05 Юни 2023Обновена
БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев внесе в деловодството на 49-то Народно събрание искане за сваляне на имунитета на народните представители от Възраждане Ангел Георгиев и Веселин Вешев по предложение на Софийската районна прокуратура. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. 

Срещу двамата има внесен обвинителен акт в Софийски районен съд (СРС) за извършени от всеки един от тях хулиганство и нанасяне на телесни повреди.

Двамата са подсъдими още от 2021 г. Тогава обаче с определение от 09.12.2021 г. на СРС, наказателното производство по делото е спряно, тъй като Ангел Георгиев е избран за народен представител в 47-то Народно събрание, а Вешев е избран за общински съветник.

С определение от 16.08.2022 г. на същия съдебен състав наказателното производство по делото не е възобновено. Мотивите на съда са, че макар след разпускане на 47-то Народно събрание на 02.08.2022 г. за Георгиев да е отпаднало основанието за спиране на наказателното производство, то за Вешев не е отпаднало, тъй като към този момент все още се явява лице с имунитет. Магистратите твърдят, че за изясняване на фактическата обстановка и правилното разглеждане на делото, същото следва да се гледа с участието на двамата подсъдими.

С решение на ЦИК от 8 април т.г. Георгиев и Вешев  са обявени за народни представители и след полагане на клетва на 12.04.2023 г. се явяват лица с имунитет. Затова и за да продължи делото, трябва да бъдат свалени техните имунитети, твърди Гешев.

Ангел Георгиев и Веселин Вешев бяха задържани по време на протест пред Министерството на регионалното развитие ва 27 януари 2020 г. и по-късно обвинени в причиняване на лека телесна повреда на полицаи, съпротива срещу орган на властта и хулиганство. Двамата обаче твърдят, че  те са били бити от полицаи, които дори употребили електрошок срещу единият.

Само преди дни след меле в парламента, Веселин Вешев се оплака, че депутата от ПП ДБ Манол Пейков му е свалил му очилата, стиснал ги и ги счупил. Ден по-късно и Вешев и Пейков бяха сред 17-те депутати, наказани с порицание.

Народните представители на "Възраждане" - Ангел Георгиев и Веселин Вешев ще имат възможност да спечелят образуваното дело, защото са невинни, коментираха от пресцентъра на партията. Оттам твърдят, че "обвиненията срещу тях са за насилие над униформени лица, при положение че цяла България видя кадри, излъчени по националните телевизии, от които бела видно, че те са обект на полицейско насилие. 

Нови протести предстоят и призоваваме полицаите да не се поддават на провокации и да не се превръщат в "маша" в ръцете на американския колониален режим, маскиран като българско правителство, обясняват от Възраждане. Относно имунитета, поискан от Иван Гешев, и двамата народни представители не се притесняват сами да си го дадат, защото са невинни, твърдят оттам.

Прокуратурата се ослушва за депутатския имунитет на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов. Срещу него има висящо наказателно дело за всяване на паника. То е в съдебна фаза, но в момента е спряно, тъй като Костадинов има имунитет срещу наказателно преследване.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата