facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

EК: Следим събитията в България

10 857

Говорителят на Европейската комисия Ерик Мамер отхвърли твърденията, че Европа държи очите си затворени за събитията в България, предаде БНР.

Отговорът бе на запитване за думите на президента Румен Радев, че Eвропа няма право да гледа случващото се в страната ни с "'широко затворени очи". "Сега, когато българите са на площадите, Европа няма право да гледа България с широко затворени очи. Съюзът има нужда от демократична България, България на закона, на принципите и правилата", заяви президентът в събота и поиска оставката на правителството и на главния прокурор. ​​

"Няма да коментираме специфичните събития, които стават в България", отбеляза Мамер и добави: "Колкото до цялостния подход на ЕС и на комисията за върховенството на закона в България и другите страни, както знаете, имаме задействан процес, този на Механизма за сътрудничество и проверка". Говорителят на ЕК заяви, че този механизъм технически съществува.

"Това е нашият инструмент, чрез който следим ситуацията с върховенството на закона, по-специално в България. Нищо не се е променило в тази насока. Така че в действителност очите ни не са широко затворени".

 

20

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

След вдигане на блокадата на ГКПП Калотина опашката от коли е 15 км

14.08.2020

Обновена

1776 11
МВР разчисти блокадата при румънското посолство

14.08.2020

Обновена

4735 47
Национална стачка блокира Беларус

14.08.2020

2820 22

Коментари

Минувача
снимка на Минувача

Някой да си мери думите, когато говори в „Това блато”.

ЛАФЪРДИЕВ

Що ми се струва, че ЕС, ЕК и т.н.вредни Е-та по са вълнуват, че Баци ги такова с 200.. И им харесва..

И това е по-важно затях..

Щото са прегръщат и цАлуват с осъден от български съд лъжец, съдебно определен като тъп, а на туй отгоре съден и в Страсбург за превишаване на права с гранатомет..

Интервал

Разбира се, че следят. На оЙропата трябва да благодарим за създаването на гербавата групировка, както и на последната ѝ опорка. Ще им е много неприятно, ако на власт се окаже някой, който не слушка "големите началници". Останалото е подсъдна наивност.

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Очите на ЕК не са широко затворени,  те просто примигват по усмотрение.

☺️

Under_My_Thumb

Защо ЕС подкрепя родната олигархия?

 10.07.2020 39662 Симеон Миланов

“ … Навремето известният американски държавен секретар Кордел Хъл казва за диктатора на Доминиканската република Рафаел Леонидас Трухильо следното:

"Да, той е кучи син, но е нашият кучи син."

Каквото и да става, та ако ще премиерът да бъде сниман с влакова композиция със злато и незаконна ПВО установка, Европейската народна партия, която в най-висша степен изразява интересите на Германия, Меркел и северноевропейските елити, ще продължи да подкрепя Борисов. Между другото, за наивните хора, които вярват, че Брюксел просто не знае какво се случва у нас, но иначе гори от справедлив евроатлантически плам и рано или късно ще ни помогне да преборим корупцията, искам да припомня няколко момента. Първо, европейците са наясно с кого си имат работа и това е перфектно отразено в европейските доклади, които почти винаги посочват, че България е най-корумпираната страна в ЕС, българските медии са най-зависими, а бизнесът най-мачкан. Информацията е публична и всеки може да се запознае. Второ, представители на европейския елит подкрепят не само ГЕРБ, те подкрепят и други партии около, които витаят редица съмнения - например ДПС, която се ползва с изключително топли отношения с партията на европейските либерали АЛДЕ…”

Under_My_Thumb

Защо колонизаторите от ЕС подкрепят EUROмутрата?

“…Но това няма значение, защото днешният български елит, който се е сраснал с държавата, има няколко прости задачи:

1. Да действа като южен фронт на евроатлантическото пространство срещу Русия и да пречи на всички руски проекти, които биха могли да свържат Москва със Западна Европа.

2. Да осигурява евтина, но квалифицирана работна ръка за все по-застаряващите западноевропейски общества, които се нуждаят от хора, които да им плащат пенсиите (управляващите се справиха особено ефективно с това през последните 10 години, прогонвайки над 1 милион българи на Запад).

3. Да дава абсолютна политическа подкрепа на управляващата в ЕС партия ЕНП, спомагайки за доминацията й в ЕП.

4. Да обезпечи интересите на Запада на важния балкански кръстопът, където се пресичат редица интереси, а също така и минава огромен транзит на хора, стоки и капитали.

5. Да гарантира за западноевропейските производители българския пазар, без да позволява съществуването на местна конкуренция. “

Леля_Стойка_III

ЕК за съжаление е родена с епилепсия ...

Meto_ot_Interneto

Фактите говорят друго. Когато иска, ЕК се намессваа в политическите събития в страните - членки. Например, председателката на ЕК наскоро се намеси в Хърватия.
https://www.dw.com/en/european-commission-apologizes-for-von-der-leyen-croatia-election-video/a-54069275
Очевидно, Радев е прав - ЕК слабо се интересува какво става в България.

 

Slava
снимка на Slava

"Няма да коментираме специфичните събития, които стават в България"

 

Призивът на т. нар. президент за преврат е специфичен - изпраска се като опозиционна партия, защото е политическа невежа, както никой друг.

stormbringer99

Европейските институции и политиците лидери на ЕС имат действително огромна вина за абсурдната ситуация в България. И най-голямата вина ще бъде отново тяхна , ако някой като Президента (в момента той е в силна позиция да направи този завой) поведе страната към евразийската зона. Тези негови реплики към европейските институции е възможно също да са сондиране на настроенията на поданиците или артилерийска подготовка преди атаката. Защо иначе Президентът ще разговаря с европейските институции през медиите? Президентът има множество канали за комуникация с институциите и политиците в Европа и много лостове за задействане на различни процедури. Ако беше искал, вече щеше да е задействал не една процедура за проверки. 

muncho1876

   Моето скромно мнение (като един от 80%) е, че въвеждането на ред в нашата кочина си е наша вътрешна работа. Не трябва да чакаме някой друг да ни "изпере мръсното бельо". Спомням си думите на Петко Каравелов: "такова нещо в България не може да се случи", когато го питат дали е бит в "Чернта джамия". 

  Плачът пред евроатлантическите институции показва, че нацията ни е неспособна да се справи с държавното устройство и формата на управление .

Сегашното (както и другите преди него) управление е резултат от нашата "активност/пасивност". Оруел има една такава мисъл: "народ, който си избира за управници крадци и мошеници не е жертва, а съучастник".

Минувача
снимка на Минувача

Апелативната прокуратура-Бургас реагира остро на безпрецедентния политически натиск спрямо прокуратурата през последните дни. Това стана в позиция, изпратена до всички парламентарно представени партии, до президента, Народното събрание и до посланници. Оттам осъжда Румен Радев, който поиска оставката на Иван Гешев.

„Г-н Радев е български гражданин и като всеки българин има право да одобрява или не действиятра на прокуратурата. Неприемливо е обаче неговото мнение да бъде изрязявано в качеството му на държавен глава, олицетворяващ единството на нацията и върховен главнокомандващ на българските въоръжени сили. В българската конституция изрично е записано, че Съдебната власт е независима от всякакви политически интереси“, категорични са прокурорите.

Те подчертават, че никога преди не е имало "толкова тежък опит прокуратура да бъде уязвена от български президент или друг политик, разполагащ с определена власт за периода на своя мандат". И определят още искането на Радев като "безпрецедентен опит да бъде нарушена констируционно установена независимост на съдебната власт".

Прокурорите и служителите в Апелативна прокуратура – София също заявиха, че е недопустимо оказването на натиск върху държавното обвинение. Смятат за неправомерно коментираното от президента за работата на прокуратурата.

"Без да се обсъжда политическата страна на това изявление, трябва да се отбележи, че то буди недоумение и тревожност. Защото няма съмнение, че същото е израз на определена тенденциозност и заинтересованост. Очевидна е връзката с предприетите от Прокуратурата законосъобразни процесуални действия по провежданите разследвания срещу длъжностни лица от президентската администрация, осъществени с предварителни разрешения от съда", категорични са от Апелативната прокуратура - София.

"С искането за оставка на главния прокурор на страната, на практика президентът оказва недопустим натиск върху самостоятелността и свободата на прокурорските органи да проведат всестранно, обективно и пълно разследване срещу президентските секретар и съветник. Това води до превишаване на конституционно определени правомощия и нарушава принципа за разделение на властите", добавят още оттам. 

Тъмно пиво

ПОЗИЦИЯ на Висшия адвокатски съвет във връзка с безпрецедентните действия на Прокуратурата от последните месеци

 9674 | Актуално / Новини

Адвокатурата е призвана да отстоява принципите на демокрацията, върховенството на закона, защитата на правата на личността, нейното достойнствои сигурност.

Без правова държава е невъзможно да се защитават ефективно правата и интересите на българските граждани.

Висшият адвокатски съвет изразява своята тревога от начина, по който Прокуратурата на Република България в последно време изключва механизмите за гарантиране на правата както на гражданите, така и на обвиняемите лица, като по този начин поставя под огромна заплаха два от стълбовете на демокрацията – правото на защита и справедлив съдебен процес, и презумпцията за невиновност.

Превръща се в практика задържането на адвокати, в качеството им на защитници на физически лица. Адвокатът бива отъждествяван публично с неговия подзащитен, което е в драстично противоречие с процесуалното му качество.

Начинът, по който се извършват процесуално-следствените действия „претърсване“ и „изземване“, има за цел търсене на публичен ефект, а не да се докаже вината на обвиняемия. Това особено личи при извършените процесуални действия в сградата на президентската институция, която е символ на държавността.

Разпространяването на подбрани от прокурора доказателства по висящи досъдебни производства, нарушава грубо презумпцията за невиновност и съзнателно привлича медийното внимание към определени дела. Това създава впечатление, че решаването на правния спор зависи не от съда, а от общественото мнение.

През последните години се създаде практика Прокуратурата да провежда шумни пресконференции, като оповестява образуването на дела, имената на задържани лица и твърдения за извършени от тях престъпления. На сайта на Прокуратурата се разпространяват подбрани доказателствени материали „с разрешение на наблюдаващия прокурор“, обичайно преди вземането на мярка за неотклонение от съда. Критериите, по които прокуратурата преценява обществената значимост на делата и необходимостта от публичното им разгласяване, остават неясни. Неясни са и критериите, по които се разпространяват доказателства по висящи досъдебни производства, като начинът на техния подбор показва субективизъм и опит за публично вменяване на вина в нарушение на презумпцията за невиновност, далеч преди съдът да се е произнесъл.

Свидетели сме на системно нарушение на Директива 2016/343 на Европейския парламент и на Съвета от 9 март 2016 г., относно укрепването на някои аспекти на презумпцията за невиновност и на правото на лицата да участват в наказателния процес. Директивата е категорична, че държавите от Европейския съюз, в т.ч. и Република България, следва да гарантират, че публичните органи не могат да предоставят информация на медиите, чрез която да сочат обвиняеми лица за виновни и че ако тежестта на доказване се прехвърли от обвинението към защитата, презумпцията за невинност също ще бъде нарушена.

Висшият адвокатски съвет намира, че тези порочни практики следва да бъдат преустановени незабавно.

Същевременно сме свидетели на институционално заклеймяване на правото на изразяване на мнение на адвокати, когато са засегнати техни подзащитни, както и когато говорят по важни за обществото въпроси.

По Конституция съдебната система, чрез своите органи, следва да бъде независима и еднакво отдалечена от всички политически сили, като участието на тези органи в обществения живот следва да се осъществява, доколкото е необходимо единствено за изпълнение на съответните им функции и подчинявайки се единствено на закона, спазвайки принципите на Конституцията.

Висшият адвокатски съвет ще инициира обществена дискусия по поставените проблеми, в защита на върховенството на правото и Конституцията.

ВИСШ АДВОКАТСКИ СЪВЕТ

вила

Президентът не  е искал оставката, а посочи буквално ,че  изходът от кризата  о  оставата на кабинета и  прокурора, нещо да правите разлика, човек могат да обесят тези от магнаурската...

HBK

Прав е Президент Радев, че Европа гледа на случващото се в страната ни със „широко затворени очи”. Защото друго не може (Европа не разполага с Европейска армия), нито пък го желае (защото споразуменията от Ялта все още са валидни, тъй като Съюзът на победителите от ВСВ  ( „Великите сили”) съществува макар и в променен вид – САЩ, Русия (СССР), Великобритания. Нашият единствен приятел в Европа беше и и си остава Германия.

 

Ние сме оставени в сферата на влияние на Русия. Приемането ни в ЕС бе продиктувано от геополитически (а не хуманитарни) съображения. Важно е да разберем, че епохата на „Студената война” не просто приключи, а войната беше спечелена. СССР се отече в Историята и Русия няма потенциала на световна суперсила.

 

Световният джандарм САЩ използват във външната си политика доктрината “Regional Balance of Power”. Тази политика на търси решение на регионалните конфликти, а само тяхното използване. Нито Европа, нито САЩ имат интерес от фактическото присъединяване на България към Европа. Дори и да има икономическо, финансово и политическо синхронизиране между България и ЕС, то преследва само една цел; в миналото - да сдържа апетитите на Русия за тотално Балканско надмощие; а сега – да ограничава експанзията на Китай по света. Европа, Русия, България и другите бивши съветски сателити са в една лодка със САЩ, но ролята им в лодката, разбира се, не е една и съща.

Giacomo Grelli
снимка на Giacomo Grelli

Бай Оня се хвали напред-назад, че ги е таковал с 200.И какъв е безподобен хитрец.И артист за ''Оскар''.Без съмнение, тез Му славни слова са стигнали до всеки ''заинтересован'' в ЕУ и ЕС.Ще попитате:''Ами защо им тогава?Защо не го изолират или махнат?Да го отсвирят!''

Нищо подобно няма да се случи.Напротив.Сега Великият еб*ч е в твърде незавидна и слаба позиция пред всеки един, макар и дори и дребен играч в Европа.Той знае, че те знаят и ще е мек като памук и угоднически съгласен на всичко.Баш такъв им трябва.Колкото в по-плазмодиев вид, толкова по-добре за тях.За България обаче, това е много, много неприятно.Меко казано.....

 

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Следите, щото има за следене тук и хартисва.

И ние бихме ви следили, ако имаше за какво.

Ама вий мълчите като налапали стрида, ойлюв и херинга накуп. Да вий сладко!

muncho1876

  С искането за оставка на главния прокурор на страната, на практика президентът оказва недопустим натиск върху самостоятелността и свободата на прокурорските органи да проведат всестранно, обективно и пълно разследване срещу президентските секретар и съветник. Това води до превишаване на конституционно определени правомощия и нарушава принципа за разделение на властите", добавят още оттам.

   Все пак, според юристите, прокуратурата наруши първа закона. Прилагам част от коментара на ssto:

  

В този смисъл прокуратурата няма правомощия да провежда процесуално-следствени действия в президентството, защото така се меси в работата на президента и вицепрезидента, и с това ги ограничава. Това е недопустимо, защото нормативно тази работа, извън Конституцията, е уредена със специални норми.

Президент и вицепрезидент са гаранти на народа. Те са избрани с преки избори, а такъв статут нямат нито Председателя на НС, нито Министър-председателя, такива, разбира се, няма и прокурор. Само слаб и самонадеян юрист може да си въобрази такива права.

Предполагам, че длъжностните лица, разпоредили вчерашното мероприятие на прокуратурата в президентството, са осъществили квалифицираните състави на ал. 2 или ал. 3 на чл. 282 от Наказателния кодекс.

Тези лица не се ползват с имунитета по чл. 132 от Конституцията, защото престъплението по чл. 282 от НК е умишлено престъпление от общ характер. Президентът има право да поиска образуване на досъдебни производства срещу тях, независимо, че са съдии и прокурори.

В конкретния казус съветникът Илия Милушев е имал достъп до секретни документи и ги е съхранявал по установения ред в касата си. Не знаем колко секретни са тези документи. Може да са менюта от ресторанта на Министерския съвет. Не знаем дали с информацията в тях е злоупотребено. Няма данни рецептата на таратора в МС да е стигнала до чужди агенции, проявяващи апетитен интерес към нея. Няма данни и кои агенции биха проявили интерес към разкладката на министрите. Има само недобросъвестни внушения по този повод. Ако са документи, които не е трябвало да бъдат на разположение на Илия Милушев, много лесно може да се установи, как са стигнали до касата му и защо са там. Без тази информация, другото е пропагандни спекулации и опити да се накърни авторитета на президентството.

Обвиненията срещу Бобоков и Узунов изглежда нелепи. Малко вероятно е да стигнат до обвинителен акт, а още по-малко вероятно е по такъв да се постанови осъдителна присъда. Най-вероятно прокуратурата по тези обвинения ще бъде осъдена да плати на двамата много големи обезщетения, предполагам по около полов милион лева на всеки, които ще се наложи да плаща бюджета, т.е. ние с вас.

Да ви е честито!

При това е само началото

HBK

Нищо съществено в нашата История не е ставало под въздействие на родни идеи или сили (ако изключим многобройните военни преврати, довели до смяна на едни родни лидери с други. Но не и до смяна на политики, хеле пък глобални).

 

Ако САЩ (или пък дори) Европа искаха България да бъде Европейска страна, това отдавна да беше станало. Така както стана за бившите СССР-сателити в централна Европа. Ние сме оставени на Съветите, не защото са силни, ами защото таково е Споразумението (и Конюнктурата). Това е единственото обяснение защо окровени про-руски „институции” като ДПС (с неговия алкохолизиран лидер), обединените мафиот-патриоти (Каракачанов, Сьйдеров, Валерката), настоящите „социалисти” (номенклатурни парти-функционери) и разбира се, ГЕРБ (бивши и настоящи мутро-милиционери, разбира се с номеклатурен геном) бяха оставени не просто да вегетират, ами дори да просперират. И да се джафкат. На това и сме свидетели в момента.

 

И все пак, нещо става и Съдбата ни закриля; Руското влияние на Балканите намалява (болшевишкият модел на Бащицата постепенно се подменя с псевдо-демократичен такъв); Турското икономическо влияние (и връзки) над България нараства (с присъщия за турската външна политика Soft pressure); типичният за Жикова България модел на охраняваната отвътре-навън кочина отпадна). И, какво чудо - ако не България, то поне Българите са отново на 3-морета.

вила

Баш гарван мафиот на местна мафия.... кво беше по поговорката за окото... 12 години все такива са управляващите, сега щели да наблюдават, ишиаслии  сър

Влез или се регистрирай за да коментираш