Медия без
политическа реклама

ЕК: България сама да прецени как да пази границата с Турция

Европа е дала 205 млн. евро и не смята да ни отпуска повече пари за строеж на преградни съоръжения

16 Дек. 2022
Еврокомисията е против финансиране на преградни съоръжения по границата
Еврокомисията е против финансиране на преградни съоръжения по границата

Европейската комисия смята, че България сама трябва да прецени как да опазва външната граница на ЕС - тази с Турция, и че не възнамерява да отпуска допълнителни средства. При това ЕК остава против издигането на нови огради.

Това стана ясно от изявление на говорител на ЕК, цитирано от БТА. То е във връзка с изказване на австрийския канцлер Карл Нехамер, според когото България се нуждае от 2 млрд евро, за да подобри оградата по границата с Турция и да пресича по-добре потока от незаконно проникващи мигранти.

"България трябва да прецени с какви средства най-добре може да пази външната граница. Българските власти решават какво е необходимо да се направи. Европейската комисия е тук, за да ги подкрепи - заяви говорителят Ерик Мамер. - Управлението на границите се осъществява с различни средства за наблюдение. Нашата цел е да подкрепим България в тези усилия."

Според ЕК в България има 137 служители на европейската гранична агенция "Фронтекс". Те имат съответното оборудване за подпомагане на работата на българските гранични полицаи.

"България разполага с над 205 млн. евро от бюджета на ЕС за вътрешни работи за подобряване на опазването на турската източна граница. Тези средства са насочени основно за оборудване за наблюдение на границата и за обучение. Това допринася за дейността на българските граничари. Защитата и управлението на българската граница не се извършва само в България и зависи от дейностите на ЕС "по целия път" - заяви още представителят на Еврокомисията. - Помагаме на България да управлява границата. Становището ни за финансирането на огради е добре известно."

След началото на кризата с мигрантите през 2015 г. ЕК заяви неколкократно, че се въздържа от финансирането на преградни съоръжения по границите.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата