Quantcast

Медия без
политическа реклама

Две трети от германците смятат Шолц за некачествен канцлер

21 Авг. 2022
ЕПА/БГНЕС
Олаф Шолц

Повече от 60% от жителите на Германия са недоволни от работата на канцлера Олаф Шолц и  управляващата коалиция от Социал-демократическата партия, "зелените" и Свободната  демократическа партия, предаде БНР, като се позова на публикувани снощи резултати от допитване, проведено от социологическия институт INSA по поръчка на вестник "Билд".

В момента само 25% от германците са доволни от работата на Шолц като канцлер, а цели 62% са недоволни - антирекорд по време на неговия мандат.

Ако канцлерът беше избран пряко, Шолц щеше да заеме едва трети позиция. Според проучването 25% биха избрали за канцлер на Германия настоящият министър на икономиката Роберт Хабек, 19 процента биха избрали лидера на ХДС Фридрих Мерц и само 18 процента биха избрали Шолц от Социал-демократичната партия (ГСДП).

Междувременно и репутацията на управляващата коалиция, известна като "светофар" заради партийните цветове, продължава да пада, като в момента едва 27% от германците са доволни от правителството, а 65% са недоволни. За сравнение, евентуален управленски съюз, известен  като "Ямайка", между десницата, зелените и свободните демократи би се ползва с доверието на 58% от германците.

Доверието към ГСДП пък пада и тя вече е на трета позиция, след като преди това спечели изборите за Бундестаг, като за социалдемократите биха гласували едва 19% от анкетираните, докато за ХДС/ХСС - 28%, а за Зелените - 21%. Партията на свободните демократи пък се ползва с доверието на едва 8% от анкетираните, докато крайнодясната "Алтернатива за Германия" (AfD) - 12%, а германската левица - 5 на сто.

Според "Билд" решаващи за Шолц ще се окажат провинциалните избори в Долна Саксония на 9 октомври. Ако ГСДП загуби регионалния си премиер Щефан Вайл, нещата ще станат доста неудобни за управляващата партия.

Ключови думи:

Германия, Шолц, анкета

Още по темата