Quantcast

Медия без
политическа реклама

Десните печелят изборите в Италия

26 Септ. 2022Обновена

Дясноцентристката коалиция печели изборите в Италия с между 41% и 45% от гласовете - това става ясно от екзитпол на института "Опинио" за обществената телевизия РАИ, оповестен след края на изборния ден.

От партиите в коалицията най-много гласове получава "Италиански братя" на Джорджа Мелони 22% -26%. Съюзниците й ''Лига'' и ''Напред, Италия'' печелят съответно 8,5%-12,5% и 6%-8%.

Това ще бъде достатъчно трите партии да си гарантират мнозинство и в двете камари на парламента, отбеляза ''Ройтерс''. Италианският изборен кодекс облагодетелства водещата коалиция, защото й дава несъразмерно голям брой места в сравнение с процента гласове, който получават индивидуално. Трите партии се договориха преди изборите, че тази, която получи най-много гласове, ще излъчи и следващия премиер на Италия. Затова се очаква Джорджа Мелони да стане първата жена министър-председател. 

Лявоцентристката коалиция може да разчита на 25,5%-29,5%. Нейният водещ играч -  Демократическата партия, печели условно между 17% и 21% от гласовете.

Третата по популярност политическа сила е "Движение 5 звезди" - 13,5% -17,5%

Близо 51 милиона граждани на Италия, 4,7 милиона от които в чужбина, са призовани към урните днес, за да дадат своя вот на предсрочните избори за парламент, които за първи път от над 100 години се провеждат през есента, отбелязва държавната информационна агенция ANSA.

НЕУСПЕХ НА ДЖИНА ЛОЛОБРИДЖИДА

Звездата на италианското кино, 95-годишната Джина Лолобриджида, се провали в опитите си да спечели място в италианския парламент, съобщи агенция АНСА, цитирана от БТА.

След преброяването на почти всички гласове, някогашната "най-красива жена на света", кандидат на твърдата левица, получи малко над 1% от гласовете в избирателния си район. Лолобриджита се беше кандидатирала за депутат и през 1999 г., но и тогава не пожъна успех.

Лолобриджида беше в листата на съюза "Суверенна Италия на народа", оглавяван от лидера на Комунистическата партия Марко Рицо, в избирателния окръг на град Латина, наричан Града на Дучето. Там голяма победа удържа Джорджа Мелони.

 

БЕРЛУСКОНИ СЕ ВРЪЩА В ПОЛИТИКАТА

Силвио Берлускони е избран за сенатор от едномандатен район в окръг Монца, област Ломбардия. Преди 9 години Берлускони бе изхвърлен от Сената след като бе окончателно осъден по дело за мошеничество.  

 

ВДЪХНОВЕНИЕ ВЪВ ФРАНЦИЯ

Крайнодесните формации във Франция поздравиха Мелони за успеха. Марина Льо Пен от "Национален сбор" заяви, че италианският народ е решил да вземе съдбата си в свои ръце и поздрави Джорджа Мелони и Матео Салвини, че "са устояли на заплахите на един антидемократичен и арогантен Европейски съюз".

Племенницата на Льо Пен Марион Марешал, която е част от крайнодясното движение на популиста Ерик Земур, призова за дясна коалиция във Франция по подобие на коалициите в Италия и Швеция. 

ИСПАНИЯ НЕ ВИЖДА ПОВОД ЗА РАДОСТ

"Сега е момент на несигурност, а в такива моменти популизмът винаги печели с голяма разлика, но накрая приключва винаги по един и същи начин - с катастрофа", защото "популисткият отговор винаги е един и същ - да се затворим в себе си и да се върнем към миналото", заяви Хосе Мануел Албарес - испанският министър на външните работи, за Европейския съюз и сътрудничеството.

ГЕРМАНИЯ ОЧАКВА ПРОЕВРОПЕЙСКО ПРАВИТЕЛСТВО

Германското правителство заяви, че очаква Италия да продължи да бъде "приятелски настроена към Европа страна'' въпреки прогнозираната победа на Джорджа Мелони на изборите.

''Ние, разбира се, трябва да изчакаме окончателен резултат от тези избори, но в момента това, което канцлерът би казал, е, че Италия е много дружелюбна към Европа страна с много дружелюбни към Европа граждани и предполагаме, че това няма да се промени'', каза заместник-говорителят на канцлера Олаф Шолц Волфганг Бюхнер.

РУСИЯ Е ГОТОВА ЗА КОНСТРУКТИВНИ ОТНОШЕНИЯ С ИТАЛИЯ

Москва е отворена за развитие на "конструктивни" връзки с Рим след победата на крайнодесния лидер Джорджа Мелони на изборите в Италия, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

"Готови сме да приветстваме всички политически сили, които са в състояние да излязат извън установеното течение, което е изпълнено с омраза към нашата държава... и да покажат готовност за конструктивни отношения с нас", заяви Песков. 

Въпреки приятелството на политическия ѝ съюзник Силвио Берлускони с Путин и критиките на Салвини към западните санкции срещу Русия, Джорджа Мелони обеща да продължи подкрепата на Италия за Украйна. ''Войната в Украйна е върхът на айсберга на конфликт, насочен към прекрояване на световния ред. Ето защо ние трябва да водим тази битка'', казва тя по време на предизборната кампания.

 

Ключови думи:

Джорджа Мелони