Медия без
политическа реклама

Демократите запазиха контрола над Сената в САЩ

Чувствам се невероятно доволен от победата, коментира президентът Джо Байдън

13 Ноем. 2022Обновена
Гласуването за Сената - в сиво са районите, където тази година нямаше избори.
Си Ен Ен
Гласуването за Сената - в сиво са районите, където тази година нямаше избори.

Демократическата партия в САЩ запази контрола над Сената след ключова победа в Невада. Тази нощ стана ясно, че Катрин Кортес Масто печели пред републиканеца Адам Лаксолт - бивш главен прокурор на щата, подкрепян от Доналд Тръмп.

С победата в Невада Демократите си осигуряват 50 места в 100-местната Горна камара на Конгреса. Това им гарантира мнозинство, тъй като при паритет с глас участва вицепрезидентът, който е демократ. Такава беше ситуацията и до междинните избори, като 51-вият глас за демократите идваше от Камала Харис. За момента Републиканците имат 49 места. Последният сенаторски пост ще се попълни през декември след балотаж в Джорджия, но на практика вече няма значение при кого ще отиде - дори да е за Републиканците, това не застрашава мнозинството на Демократите.

Запазването на контрола над Сената затвърждава изненадата на тези избори със силното представяне на Демократите при прогнозирана голяма червена вълна за Републиканците. В няколко ключови района изборите бяха загубени от кандидати, подкрепяни от Тръмп, което наложи изводи, че ерата Тръмп в Републиканската партия върви към своя край. Коментатори сочат и очевидното подценяване на ефекта от забраната на абортите - на екзит половете анкетираните посочваха инфлацията като основен фактор как да гласуват (31%), но забраната на абортите идваше на второ място с почти същата значимост - 27%. Друг ключов фактор е гласът на младите американци.

Победата в Сената опроверга и дългогодишната традиция в САЩ управляващата партия да се представя лошо на междинните избори заради негативите на управлението. Обратът се коментира като силна подкрепа за президента Джо Байдън и подсили очакванията той да се реши да се кандидатира за втори мандат. Засилват се и прогнозите, че резултатите от изборите ще са коз Тръмп да бъде разубеден да се кандидатира за 2024 г.

Любопитно е, че до момента само едно място в Сената смени политическата си принадлежност - в Пенсилвания Джон Фетерман (Демократическа партия) извоюва невероятна победа над Мехмет Оз - известният д-р Оз, за когото усилено агитираше Доналд Тръмп. Фетерман не просто се конкурираше с телевизионна звезда, но през май претърпя инфаркт, който наложи значителни ограничения в кампанията му - в най-активната й част той все още не беше възстановил говорните и слуховите си умения.

Броенето на гласовете за Камарата на представителите продължава. Към момента разпределението на местата е 211 за Републиканците и 204 за Демократите при 218 гласа, необходими за мнозинство. Тук победа за Демократите изглежда твърде невероятна, но Републиканците не успяха да сбъднат прогнозите за силно преимущество. Очаква се обявяването на резултати в 20 изборни района в Калифорния, Аризона, Аляска, Мейн, Ню Мексико, Ню Йорк и Орегон.

Забавянето в изборните резултати идва от особеностите на изборните правила в някои щати и растящия дял хора, които подават вота си по пощата. В Аризона например човек може да гласува рано, като това става и по пощата, и в специални изборни пунктове преди деня на изборите. Има обаче възможност "ранен" вот да се подаде и в деня на изборите. Този начин на гласуване стана особено популярен през пандемията, но тази година постигна исторически връх. В изборен район Марикопа например, където е и столицата Финикс и където са 60% от гласовете, 290 000 гласа бяха подадени като ранен вот в деня на изборите. Това означава, че всеки подпис на тези бюлетини трябва да се верифицира, след което всяка бюлетина се изпраща на двупартиен панел за преглед и одобрение и именно това отнема време. В Невада за валиден глас, подаден по пощата, е необходимо пощенското клеймо да е до деня на изборите, но сега щатът чака до четири дни след изборите (т.е. до 12 ноември), физическите пликове да пристигнат. Това също бави преброяването.

ЗАДОВОЛСТВО

"Фокусираме се сега върху Джорджия, доволни сме до къде стигнахме. Знам, че съм непреклонен оптимист, но не съм изненадан от този резултат и съм невероятно доволен. Това се дължи нашите кандидати, които се кандидатираха с една и съща програма", коментира изборните резултати президентът Джо Байдън, който принадлежи към демократите, цитиран от БНР.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

междинни избори, САЩ

Още по темата