Медия без
политическа реклама

Делото на САЩ срещу Асанж е пред провал

27 Юни 2021
Сигурдур Тордарсон с Асанж през 2010 г.
Сигурдур Тордарсон с Асанж през 2010 г.

Ключовият свидетел на обвинението по наказателното дело на Министерството на правосъдието на САЩ срещу основателя на Wikileaks Джулиан Асанж - исландският гражданин Сигурдур Тордарсон, призна в интервю за Stundin, че е измислил показанията си. Сега той казва, че Асанж не го е молил да прави хакерски атаки, на което се основава обвинението на САЩ.  

Тордарсон се  запознал с Асанж през 2010 г. , йкиопитва да събере пари за Wikileaks. Скоро след това е открито, че той използва тази възможност, за да присвои повече от 50 000 долара, принадлежащи на организацията.

Целта на обвинението е да покаже, че Асанж е казвал на Тордарсон да прониква в компютри и телефони на членове на Конгреса и да записва разговорите им.

"Ако администрацията на Байдън продължи да иска екстрадицията на Асанж възоснова на лъжливи показания, репутацията на САЩ по отношение на свободата на словото ще бъде накърнена за години напред", коментира в Туитър Едуард Сноудън, бившият служител на спецслужбите на САЩ, който избяга в Русия.

Американските власти обвиняват родения в Австралия Асанж в 18 нарушения, свързани с публикуването на огромни маси от поверителни американски военни архиви и дипломатически връзки, които според тях са изложили на опасност живота на много хора. 

Джулиан Асанж прекара седем години в еквадорското посолство в Лондон, за да не бъде екстрадиран в Швеция, където го очакваше дело за изнасилване. То бе прекратено в края на 2019 г., а самият Асанж бе изведен по-рано от посолството и незабавно арестуван от британската полиция, за да бъде съден и да излежи 50-седмична присъда във Великобритания за нарушаване на условията за пускане под гаранция през 2012 г. Основателят на "Уикилийкс" все още е в затвора, на 3 юли ще навърши 50 г.

Адвокатите му твърдят, че обвинението на САЩ е политически мотивирано, задвижвано от тогавашния президент Доналд Тръмп и че екстрадицията на Асанж би представлявала сериозна заплаха за сигурността и работата на журналистите.

Според тях той е застрашен от до 175 години затвор. Американското правителство твърди, че наказанието вероятно ще бъде между 4 и 6 години.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата