Медия без
политическа реклама

Дания забрани на фирмите да питат за възрастта кандидатите за работа

03 Юли 2022
Pixabay

Служителите, които кандидатстват по обяви за работа, вече няма да са длъжни да обявяват възрастта си пред новия си работодател. Той, от своя страна, няма и да има право да ги пита. Това гласи ново законодателство в Дания. Документът бе приет през март, но влезе в сила от 1 юли.
Целта на новия закон е работодателите да не съдят за кандидатите по възрастта им, а по качествата им.
Министърът на заетостта на Дания Петер Хумелгаард се надява законът да даде на по-възрастните членове на пазара на труда по-добри условия при търсенето на работа. С този закон искаме да премахнем възможността на работодателите да филтрират кандидатурите на служителите само като гледат датите на раждане, преди да ги прочетат до края", каза той.
Наскоро проведено проучване сочи, че броят на хората, които са били дискриминирани по възрастов признак, е намалял, въпреки че законът влезе в сила едва в петък.
В проучване на HK Privat - профсъюз, обединяващ около 100 000 работници от частния сектор, бе установено, че 17 процента от членовете му са били дискриминирани заради възрастта си. Подобно проучване, проведено миналата есен, показа 24 процента резултат по същия въпрос.
Равнището на безработицата и дългосрочната безработица сред хората на възраст 50-59 години е намаляло с 50 процента през последната година.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Дания, възраст, работа, закон

Още по темата