Quantcast
Човек на Пентагона е арестуван за шпионаж в полза на Русия | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Човек на Пентагона е арестуван за шпионаж в полза на Русия

Той е имал достъп до аерокосмическата програма на САЩ и е искал да разкрие секретна информация за изтребителите
3 038
 EПА/БГНЕС архив

Човек на Пентагона, който е имал достъп до аерокосмическата програма на САЩ и е искал да ги предаде на Русия, е бил арестуван в Южна Дакота, предават световните агенции, като се позовават на американското Министерство на правосъдието.

Задържаният 63-годишен Джон Роув-младши е работел с Пентагона при провеждане на тестове. Той е бил инженер-изпитател и е изпълнявал поръчки по договор с американското ведомство по отбрана и е имал достъп до класифицирана информация на ВВС на САЩ.

Роув е заподозрян, че е „потенциален информатор“ и е уволнен от компания, свързана с Пентагона, се казва в изявление на Министерството на правосъдието. Федералното бюро за разследване (ФБР) на САЩ е започнало разследване по случая. Роув е заплашен от доживотна присъда.

Операцията срещу него била започната от ФБР чрез провокация. През март, агент на Бюрото, представящ се за руснак, се среща с Роу и си кореспондира с него в продължение на осем месеца. Той потвържава „желанието си да работи с руското правителство и да обсъди знанията си в областта на класифицираната информация, отнасяща се до националната сигурност и военните интереси на Съединените щати“, разказва американското Министерство на правосъдието. В крайна сметка фиктивният агент успява да получи от него секретна информация за електронните системи на американските военни самолети.

 

 

Ключови думи:

Пентагон, Русия, тайни, ВВС, ФБР

Още

Procter&Gamble влезе в черния списък на спонсорите на войната

03.02.2023

4284
Хр. Грозев пред НС: В България са внедрени стотици руски агенти

05.01.2023

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

8874
МОК нарече критиката от Украйна "клеветническа"

31.01.2023

530