Медия без
политическа реклама

Четвърти американски щат въвежда разстрел като начин за екзекуция

Осъдените на смърт в Южна Каролина ще избират между този метод и електрически стол при недостиг на инжекции

07 Май 2021
ЕПА/БГНЕС архив

Камарата на представителите на американския щат Южна Каролина одобри разстрела като алтернатива на електрическия стол или смъртоносната инжекция за осъдените на смъртно наказание, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БГНЕС.

Този въпрос е бил повдигнат за обсъждане поради дефицит на смъртоносни инжекции. Според новия законопроект, в случай на недостиг на прилаганите отровни вещества, затворникът ще трябва да избира между електрически стол и разстрел.

Документът на Камарата на представителите е леко модифицирана версия на проект, одобрен от държавния Сенат през март. Затова законът ще бъде повторно одобрен от Сената и изпратен до губернатора, който вече обеща да го подпише.

В момента 37 души, осъдени на смърт, се държат в държавните затвори, трима от тях са изчерпали възможността за обжалване и в резултат на това трябва да бъдат екзекутирани.

Южна Каролина ще се превърне в четвъртия щат на САЩ, който ще позволи разстрел като смъртно наказание. Останалите са Мисисипи, Оклахома и Юта. Очаква се обаче новите правила за изпълнение на смъртни присъди да бъдат оспорени в съдилищата.

Още по темата