Quantcast
Четвърти американски щат въвежда разстрел като начин за екзекуция | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Четвърти американски щат въвежда разстрел като начин за екзекуция

Осъдените на смърт в Южна Каролина ще избират между този метод и електрически стол при недостиг на инжекции
3 051
 ЕПА/БГНЕС архив

Камарата на представителите на американския щат Южна Каролина одобри разстрела като алтернатива на електрическия стол или смъртоносната инжекция за осъдените на смъртно наказание, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БГНЕС.

Този въпрос е бил повдигнат за обсъждане поради дефицит на смъртоносни инжекции. Според новия законопроект, в случай на недостиг на прилаганите отровни вещества, затворникът ще трябва да избира между електрически стол и разстрел.

Документът на Камарата на представителите е леко модифицирана версия на проект, одобрен от държавния Сенат през март. Затова законът ще бъде повторно одобрен от Сената и изпратен до губернатора, който вече обеща да го подпише.

В момента 37 души, осъдени на смърт, се държат в държавните затвори, трима от тях са изчерпали възможността за обжалване и в резултат на това трябва да бъдат екзекутирани.

Южна Каролина ще се превърне в четвъртия щат на САЩ, който ще позволи разстрел като смъртно наказание. Останалите са Мисисипи, Оклахома и Юта. Очаква се обаче новите правила за изпълнение на смъртни присъди да бъдат оспорени в съдилищата.

Още

Москва: САЩ успяха да навържат Навални и "Северен поток-2"

20.06.2021

Обновена

8287
САЩ намаляват ракетните системи в Близкия Изток заради Русия и Китай

19.06.2021

3741
Байдън и Ердоган се договориха за Афганистан, но не и за S-400

18.06.2021

3956