Quantcast

Медия без
политическа реклама

България остана извън списъка на Русия за неприятелски държави

Москва постави в него само САЩ и Чехия, а ЕС обвини Кремъл, че увеличава ескалацията

15 Май 2021Обновена

България остана извън списъка на Русия с неприятелски страни. Това стана ясно, след като руското правителство утвърди списъка с недружелюбни държави. В него влизат само САЩ и Чехия, предаде ТАСС. Правителственото решение е публикувано на официалния портал за юридическа информация.

Според документа, Чехия може да наема за работа в своето посолство не повече от 19 руски граждани, а САЩ – нито един.

В първоначалната информация, разпространена от руските медии преди две седмици, броят на неприятелските страни трябваше да бъде много по-голям. Сред тях фигурираше и България. 

ЕС възприема решението на Русия за въвеждане на списък с неприятелски държави като нова стъпка към ескалация на напрежението в отношенията между страните. Това става ясно от позиция на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, публикувана в Twitter.

"Решението на руското правителство във връзка с "държави, извършващи неприятелски действия" e още една стъпка към ескалация и руши дипломатическите усилия." - констатира Мишел.

"Усилията за разделяне на ЕС напразни. Изразяваме пълна солидарност с Чешката република. Призоваване Русия към пълно зачитане на Виенската конвенция." - подчертава председателят на Европейския съвет.

 

 

 

Русия създава списък на неприятелските държави, на които е забранено да наемат руски граждани за работа в дипломатически мисии и САЩ са сред тях. Това заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова по телевизионния канал "Россия-1", предаде ТАСС.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?