Quantcast

Медия без
политическа реклама

Българи от Босилеград са задържани заради визита на Вучич

Мъжът и жената са освободени след отпътуването на сръбския президент

11 Март 2023
Dir.bg

В Босилеград в Сърбия са били задържани двама българи - учителката Даниела Михайлович - майка на малко дете, и дългогодишният активист за правата на българите в Босилеград Димитър Треперски. Това съобщават във Facebook Виктор Стоянов от Фондация "Македония" и журналистът от БНТ Богдана Лазарова, цитирани от Dir.bg.

"Задържането е без каквато и да е причина, но е във връзка с днешното посещение на Вучич в Босилеград - това е стар югославски подход за сплашване на българите и унищожение на човешките им права", пише в социалната мрежа Стоянов, като пояснява, че двамата са били арестувани в домовете им.

По думите на местни жители, цитирани от Богдана Лазарова, това била честа практика на сръбските власти срещу българите.

"Димитър Треперски е извикан на информативен разговор който продължава часове, а Даниела Михайлович е задържана за едно протестно писмо, което щяла да връчва на Вучич, и плакати в колата", обяснява още журналистката, която публикува и видео от обиска на автомобила на учителката от Босилеград.

 

 

Пред Бгнес арестуваният разказва, че е бил задържан в ареста, където е чакал 30-40 минути без никой нищо да му каже. След няколко часа бил пуснат, след като посещението на Вучич приключило. „Преди 20-30 дни ми казаха полицаите да не носим плакати, на които пише, например: „Западните покрайнини нямат нищо общо със Сърбия“. С това съм бил нарушавал териториалната цялост на Сърбия и т.н. Това беше предходният разговор, преди 20 – 30 дни. Но сега започна „защо на 3 март съм сложил флагове около паметника на Левски?“, ами защото е 3 март, защото е най-хубав държавен празник на България и затова го сложих. Независимо от това къде живеем, ние трябва да си защитаваме нашата българска кауза и да не се срамуваме от този български празник, нали?“, заявява той.

И Стоянов, и Лазарова подчертават, че външното ни министерство е уведомено от посолството ни в Белград, а генералният ни консул в Ниш - г-н Димитър Цанев, работи за освобождаването на задържаните българи.

Малко по-късно Богдана Лазарова съобщи, че Димитър Треперски е освободен от полицейския арест веднага след излитането на хеликоптера със сръбския президент Александър Вучич от Босилеград, а малко по-късно от ареста е пусната и Даниела Михайлович.

"Засега информацията е, че нямат предявени обвинения и че арестът е бил чисто информативен", добавя журналистката.

Междувременно Вучич е заявил при посещението си в Босилеград, че много се радва да види, че няма разлика между българи и сърби, като се обърна към присъстващите и на български, информира агенция Танюг, цитирана от БТА.

Той изтъкна, че е горд, че е първият държавен глава, посетил Босилеград от 97 години.

Радвам да видя, че няма разлика между българи и сърби. За да останат и оцелеят хората по родните си места, трябва да имат работа. Затова от нас зависи да обърнем много по-голямо внимание, да доведем инвеститори, да отворим нови работни места, училища и да осигурим нови пътища. Това би било голям стимул и се надявам след година да видим резултатите, написа в профила си в социалната мрежа Вучич.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?