Quantcast
Брюксел се разтревожи от слабата ваксинация в България | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Брюксел се разтревожи от слабата ваксинация в България

Урсула фон дер Лайен представи в Европарламента Доклад за състоянието на Съюза
Обновена
5 045
 Стопкадър от екрана
Урсула фон дер Лайен в залата на Европарламента в Страсбург

България се очерта като черна овца в създаващия се европейски здравен съюз, защото прави впечатление с драстично ниското си ниво на ваксинация срещу ковид-19. Председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен представи днес пред Европарламента годишния си Доклад за състоянието на Съюза и заяви: "Има тревожни разлики между страните членки в равнището на ваксинация". Тя не назова поименно България, но официалната европейска статистика сочи, че нашата страна е ваксинирала само 20% от пълнолетното си население, докато средното равнище в ЕС е 70%. Другата видимо изоставаща държава е Румъния, но със своите 34% ваксинирани се представя значително по-добре от България.

„Предлагам да се учреди нова мисия за подготвеност в сферата  на здравеопазването и тя да бъде финансирана от „Екип Европа“ с 50 млрд. евро до 2027 г. Така нито един вирус няма да се превръща в пандмия“, каза Фон дер Лайен, която настоява за европейски здравен съюз с хармонизирана политика, каквато има в други области. Председателката на ЕК се похвали, че в ЕС са поставени 700 млн. дози ваксини (при население от 456 млн. души), а още 700 млн. дози са предоставени на 130 други държави, което превръща Европа в най-щедрия донор на ваксини в света. Европейски ваксинационни сертификати са получили 400 млн. души.

Друга важна тема в речта на Фон дер Лайен, която силно засяга България, бе за върховенството на закона. Та даде да се разбере, че Еврокомисията си е взела поука от двата си беззъби доклада през 2020 и 2021 г. и ще подготви през 2022 г. доклад с препоръки за всяка държава, в която бъдат открити дефекти на съдебната система и борбата с корупцията. Такива препоръки впрочем фигурираха в последните доклади на ЕК за България и Румъния по Механизма за сътрудничество и проверка, който още не е отменен официално, макар че постепенно се замества от новия механизъм за наблюдение на върховенството на закона във всички държави от ЕС.

„Глобален портал“ срещу „Един пояс, един път“

Европейският съюз ще стартира нова инициатива „Глобален портал“ („Global Gateway“) като схема, която да се конкурира с китайската инициатива „Един пояс, един път“ - огромната, геополитически влиятелна мрежа от инфраструктурни и транспортни инвестиции, която Пекин използва, за да свърже своите износители със западните пазари.

„Искаме да превърнем „Global Gateway“ в надежден бранд по целия свят“, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на годишното си обръщение за състоянието на Съюза. "Ще изградим партньорства на“Global Gateway“ със страни по света. Искаме инвестиции в инфраструктура за качество, свързване на стоки, хора и услуги по целия свят."

Тя не се отклони от основната си цел - Китай, който беше критикуван от Запада за разширяване на стратегическия си обхват и създаване на дългова зависимост чрез своята многомилиардна инфраструктура и инвестиционна схема.

„Искаме да създаваме връзки, а не зависимости!“ каза фон дер Лайен. "Ние сме добри във финансирането на пътища. Но няма смисъл Европа да изгражда перфектен път между медна мина, собственост на Китай, и пристанище, отново собственост на Китай. Трябва да станем по-умни, що се отнася до този вид инвестиции" каза тя.

Приоритет, добави Фон дер Лайен, ще бъде ЕС да обсъди проекти за свързаност с Африка по време на регионална среща на върха през февруари.

Ходът идва три месеца след като 27-те лидери на ЕС възложиха на екипа ѝ да мисли по име и лого за новия план на ЕС за противодействие на „Един пояс, един път“.

Още

Председателят на ЕК се снима пред опакованата Триумфална арка

26.09.2021

776
Няма достатъчно данни за регистрация на Спутник V, твърди ЕК

04.08.2021

1156
Либералите в ЕП: Спрете парите на Орбан!

28.06.2021

Обновена

2458