Медия без
политическа реклама

Евродепутат призова ЕС за намеса в България заради малкото ваксинирани

Правомощията на Европа стигат докъдето е нужно, ако националните правителства се провалят, мотивира се Радан Кънев

13 Септ. 2021Обновена
Радан Кънев
Фейсбук
Радан Кънев

Евродепутатът от ЕНП / "Демократична България" Радан Кънев призова днес в пленарната зала на Европарламента Европейският съюз да се намеси заради малкия процент ваксинирани срещу коронавируса в България. Според него този факт заплашва здравето на гражданите на страната, както и на останалите извън нейните граници.

"В този общ дебат за европейската здравна политика, основната политическа тема е докъде се простират правомощията на националната държава и откъде започват тези на ЕС. Допуска ли принципът на субсидиарност европейските институции да се ангажират с пхроблеми в здравеопазването на отделни държави-членки?", попита Кънев и добави, че ЕС може да се намеси.

"Защото принципът на субсидиарност допуска, но и изисква намеса тогава, когато отделна държава не се справя с кризата и застрашава здравето и живота на своите граждани. А през отворените граници - и на всички европейци - каза още Кънев. - И ще дам конкретен пример, който дълбоко ме тревожи: Второ правителство и трети парламент в България се провалят в организацията на ваксинационна кампания, в пресичането на антинаучната пропаганда, която ни доведе до позорния резултат от около 20% ваксинирани, при 70% средно за ЕС. В провеждането на политики, които да насърчат ваксинацията и да защитят гражданите. Провалят се, защото политическата криза и постоянната предизборна кампания ги превръщат в заложници на страхлив популизъм. Преди дни всички други партии отхвърлиха предложението на ДБ да се включат в бюджета средства за публична кампания за ваксинации. Но жертви на този провал не са политици. Жертви са възрастните, болните. Жертва е малкият и семейният бизнес, самонаетите лица - тези, които са се ваксинирали, за да защитят другите, но днес им затварят бизнеса. Жертви са децата, пак заплашени от дистанционно обучение. Така че отговорът е, че правомощията на Европа стигат дотам, докъдето е нужно, ако националните правителства се провалят да защитят нашите граждани“, каза евродепутатът Кънев в пленарната зала.

Европа трябва да се намеси, когато европейците са превръщат в заложници на страхлив популизъм. Когато националните правителства се провалят в закрилата на здравето и живота на собствените си граждани. Второ правителство и трети парламент в България се провалят в организацията на ваксинационна кампания, в пресичането на антинаучната пропаганда, в налагането на политики, които да насърчат ваксинацията и да защитят гражданите. Провалят се, защото политическата криза и постоянната предизборна кампания ги тласкат към лесното решение на популизма.

Posted by Радан Кънев on Monday, September 13, 2021

 

Още по темата