Медия без
политическа реклама

Брюксел: Нямаме пари за ограда по границата с Турция

Шведската еврокомисарка се обяви срещу инициативата на Австрия за отпускане на 2 млрд. евро за България

26 Яну. 2023
България трябва сама да се грижи за оградата на външната граница на ЕС, защото Брюксел няма пари за такива цели
ЕПА/БГНЕС
България трябва сама да се грижи за оградата на външната граница на ЕС, защото Брюксел няма пари за такива цели

Европейската комисарка по вътрешните работи Илва Йохансон (Швеция) е отхвърлила искането на австрийския канцлер Карл Нехамер за финансиране на допълнителното изграждане на оградата по българо-турската граница, предаде австрийската агенция АПА, цитирана от БТА.

„В бюджета на Европейския съюз за това не са предвидени средства. Ако харчим пари за стени и огради, няма да ни останат за други неща“, е заявила Йохансон. Това изказване тя е направила преди днешната среща на министрите на вътрешните работи на  страните членки на  Европейския съюз, свикана в шведската столица Стокхолм.

Днес министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер е повторил искането на Австрия за отпускането на европейски средства, посочва АПА. Агенцията допълва, че според министъра по темата са се състояли оживени дебати, като в края им е имало „раздвижване по случая“. Много държави, чиито граници са и външни граници на ЕС, имат нужда от помощ, е подчертал австрийският  вътрешен министър. „Мисля, че много страни ще имат интерес границата да стане по-добре охранявана“, е заявил министърът, визирайки българо-турската граница. За тази цел е необходима подкрепата на Европейската комисия „в различни аспекти“, например за технически съоръжения, но и по въпроса „отнасящ се за оградите“.

Австрийското радио и телевизия ОРФ цитира и изявление на Карнер, направено преди днешната среща с колегите му от Европейския съюз. „В Австрия натиснахме спирачката на бежанците, сега се нуждаем от мерки в Европа, с които да се борим срещу злоупотребите с бежанския статут“, е заявил той. 

Карнер отново е поставил въпроса за разработване на пилотен европейски проект - така наречената „Директива за отказ“, която ще помогне да бъдат връщани още на външните граници на ЕС всички, които идват незаконно в Европа по икономически причини.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата