Медия без
политическа реклама

"Боинг" приземи 120 самолета след аварията в Денвър

22 Февр. 2021
Туитър

"Боинг" препоръча приземяването на 120 самолета от модела 777 след аварията по време на полет на "Юнайтед Еърлайнс" над Денвър. Вчера самолет на авиокомпанията, изпълняващ полет от Денвър за Хонолулу, претърпя авария на десния двигател във въздуха. Машината успя да кацне безопасно, но двигателят се разпадна във въздуха и части от него паднаха в близост до жилищни сгради.

Препоръката се отнася до всички самолети, които ползват същия тип двигатели Pratt&Whitney PW4000. Редица авиокомпании по света вече предприеха такива стъпки. "Юнайтед Еърлайнс" обяви, че приземява 24 самолета "Боинг 777". Японският авиационен регулатор също разпореди да се преустанови ползването на самолети с проблемния модел двигатели. Японски авиокомпании оперират с 31 такива машини. Южна Корея обяви, че засега следи ситуацията, но не предприема действия към изваждане на самолетите от употреба. Корейските авиолинии ползват 12 самолета "Боинг 777", като половината са в резерва.

Според данни на производителя, в момента се ползват 69 "Боинг 777", а 59 не са в активна употреба поради силно намаления въздушен трафик заради пандемията. Проблемът засяга по-стари модели, които харчат повече гориво и затова се ползват все по-рядко от авиокомпаниите, отбелязва "Гардиън". От транспортното министерство на Япония съобщиха тази сутрин, че на 4 декември 2020 г. са имали проблем със самолет от същия модел, който е бил принуден да се върне на летището малко след излитане заради проблем с левия двигател. Машината е била на 26 г., на колкото е и самолетът, претърпял авария над Денвър.

 

Breaking: Video shows the engine on fire from #UA328, a Boeing 777. There were no injuries in the incident. pic.twitter.com/vACU11iJwB

— PM Breaking News (@PMBreakingNews) February 20, 2021

 

Ключови думи:

Боинг, самолет, авария, Денвър

Още по темата