Медия без
политическа реклама

Близки на Путин финансират Кабаева с милиарди

Приятели на руския президент подаряват на бившата гимнастичка имоти и й дават заем за покупка на телевизия

15 Окт. 2022

Над 15 години близки приятели на руския президент Владимир Путин помагат финансово на олимпийската шампионка по художествена гимнастика Алина Кабаева.

Разследване на център "Досие"*, базирано на данни от Росрегистър, показва, че Кабаева, баба й, майка й и сестра й притежават 10 жилища в Москва и Санкт Петербург, както и терени и вили в Московска област и Сочи. Общата им пазарна стойност е около 2,5 млр. рубли. Сред щедрите дарители са Пьотр Колбин /приятел на Путин от детство/, който подарява на бабата Анна Зацепилина две жилища на "Арбат" в Москва, Генадий Тимченко /приятел на Путин от 1990-те, смятан за един от ковчежниците му/, който се отчита с апартамент в Петербург, а Григорий Баевски /партньор на Аркадий Ротенберг, известен като "брокера на приятелите на Путин"/ дава участък в Рубльовка и жилище в Москва.

Кабаева ползва и активи, които формално не й принадлежат. През април The Wall Street Journal писа, позовавайки се на чиновници от САЩ и ЕС, че бившата спортистка нееднократно и задълго отсяда във вила с вертолетна площадка в окръг Колони, на брега на Женевското езеро. Сградите тук са историческа ценност, а стойността им достига 70-80 милиона долара. Проверка на "Досие" показва, че в района има само една вертолетна площадка и тя се намира недалеч от имението, купено от Генадий Тимченко. Площадката е част от имението, наречена вила Hauterive. Днес това имение е разделено на две части, едната от която бе обявена за продажба през пролетта на 2022 г. за 75.5 млн. долара. Пред "Досие" имотният брокер, занимаващ се с продажбата, потвърждава, че на терена има вертолетна площадка. До данни на сайта за проследяване на полети ADS-B Exchange, от 2016 г. досега тук са кацали пет частни вертолета, като четири от тях са свързани с компанията Swift Copters, работеща главно с клиенти от Русия, пише "Досие".

Събеседник, познат на Кабаева, разказва на изданието, че спортистката ползва редовно вертолет, който я привозва "буквално до прага на дома на Тимченко" в Швейцария. След като журналистът задава въпроси за Кабаева на брокера, имотът е свален от продажба.

Кабаева вероятно ползва и яхтата "Шехерезада", която според "Досие" е подарена на Путин от група руски бизнесмени начело с Тимченко. Така в края на 2020 г. Кабаева е в Милано. По същото време там се намират и сътрудници на Федералната служба за охрана, които според разследване на фонда за борба с корупцията на Алексей Навални, влизат в екипажа на "Шехерезада". След нахлуването на Русия в Украйна италианските власти арестуваха яхтата.

Друг приятел на Путин дава заем от 12 млрд. рубли, за да купи оглавяваният от Кабаева холдинг телевизия.

От 2014 г. Кабаева е председател на съвета на директорите на холдинга "Национална медия група" /НМГ/, който има дял в Първи канал, в руската версия на Discovery, в РЕН ТВ и вестник «Известия». През 2018 г. НМГ заедно с ВТБ купи телеканала СТС за 18 млрд. рубли /впоследствие банката продаде дела си на медиахолдинга/. "Досие" отбелязва, че ВТБ и НМГ не харчат собствени пари за сделката, а вземат заем. Единият кредитор е СТС, а другият - физическото лице Колбин В. П. Ден преди сключването на договора за покупка на тв канала той предоставя на ВТБ и НМГ кредит от 12,3 млрд. рубли с под 16% годишна лихва.

Колбин В. П. е Владимир Колбин. Синът на приятеля на Путин - Пьотр Колбин, който според "Досие" е номинален собственик на ред активи на президента. Пьотр Колбин умира в началото на 2018 г. и неговият "бизнес" се поема от сина му. Дотогава Колбин-младши работи в правоохранителните органи и оглавява службата за сигурност на ТРК "Петербург".

През 2018 г. Владимир Колбин е посредник при сделката с акциите на "Согаз", най-голямата застрахователна компания на Русия. Той купува акциите от фирма на дъщерята на Тимченко за 23 млрд. рубли и ги продава на самата "Согаз" за 55 млрд. рубли. Скоро след това Колбин дава кредита от 12.3 млрд. лв. за покупката на СТС.

Всъщност "Национална медия група" е създадена специално за Кабаева. Пред "Досие" източник, близък до администрацията на президента, разказва, че още през 2007 г. възникнал въпросът къде да бъде трудоустроена Кабаева. Бившата спортистка си харесала медиите. "Национална медия група" е създадена през 2008 г., а Кабаева веднага влиза в нейния обществен съвет. По онова време тя е и депутат в Държавната дума, но за седем години в парламента става съавтор само на пет законопроекта. През 2014 г. Кабаева напуска Думата и оглавява съвета на директорите на НМГ.

Кабаева рядко коментира работата на компанията, а източник на "Досие" обяснява, че тя изобщо не участва в оперативната работа. За нея това е "синекура, носеща солиден доход длъжност, позволяваща й да отделя много време на благотворителност, спорт и деца". Официалният доход на Кабаева през 2018 г. от НМГ е 785 млн. рубли, писа The Insider, позовавайки се на теч на информация от Федералната данъчна служба.

След нахлуването на Русия в Украйна бившата спортистка попадна под западни санкции заради предполагаемите си отношения с руския президент. В САЩ смятат, че двамата имат "минимум три деца" и тя играе важна роля за скриването на личното състояние на Путин зад граница, писа The Wall Street Journal.

Путин и Кабаева никога не са потвърждавали своите отношения, а вестник "Московски кореспондент", който написа за тяхната сватба през 2008 г., бе закрит 10 дни след публикуването на статията.

 

* “Досие” е проект за разследваща журналистика, създаден от бизнесмена Михаил Ходорковски. 

Още по темата