Медия без
политическа реклама

Бионсе влияе на инфлацията в Швеция

15 Юни 2023
БГНЕС/ЕПА

Анализатори предполагат, че суперзвездата Бионсе влияе върху инфлацията в Швеция. Инфлацията падна под 10% през май, сочи официалната статистика, но все още е по-висока от очакваната, като Бионсе е заподозряна да стои в дъното на това, пише "Гардиън".

Намаляването на цените на електричеството и храните допринесе за по-ниската инфлация през май, съобщи Статистическата служба на Швеция, докато в същото време разходите за определени стоки и услуги се повишиха. "Например посещения в хотели и ресторанти, развлекателни услуги и облекло", обяснява агенцията.

Според Майкъл Гран, главен икономист за Швеция в Danske Bank, посещението на Бионсе в Стокхолм може да обясни защо процентът е по-висок от очакваното. "Началото на световното турне на Бионсе в Швеция изглежда се е отразило на майската инфлация, макар и да не е сигурно", каза Гран в публикация в социалните медии.

Гран обяснява, че силно рекламираният концерт през май вероятно представлява 0,2 от 0,3 процентни пункта, добавени към инфлацията от цените на хотелите и ресторантите.

Десетки хиляди фенове се стекоха в Стокхолм в средата на май, за да видят двата концерта, които поставиха началото на първото самостоятелно турне на Бионсе от седем години. Според данните всеки концерт е бил посетен от 46 000 души, като някои са били принудени да останат извън столицата, тъй като хотелите са били пълни.

Беше съобщено, че редица фенове са пътували от чужбина, за да видят концертите, възползвайки се от слабата шведска валута и по-ниските цени на билетите.

Гран каза пред Wall Street Journal, че ефектът е "много рядък" и очаква ситуацията да се нормализира през юни. Друг икономист прогнозира пред Financial Times, че Швеция може да изпита подобен скок на инфлацията, когато Брус Спрингстийн изнесе три концерта през юни в Гьотеборг.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Бионсе, инфлация, Швеция