Медия без
политическа реклама

Беларус започна внезапни военни маневри

04 Май 2022
Лукашенко и Путин на 12 април в Москва
EPA/BGNES
Лукашенко и Путин на 12 април в Москва

В Беларус започна внезапна проверка на въоръжените сили, съобщи пресслужбата на Министерството на отбраната на страната.

От пресслужбата съобщават, че по време на инспекцията военните части и подразделения ще отработят задачи по разгръщане, марш и изпълнение на задачи по бойната подготовка. Вчера президентите на Беларус Александър Лукашенко и на Русия Владимир Путин проведоха телефонен разговор. "Двамата държавни глави обсъдиха войната в Украйна",

Ще бъдат оценени готовността и способността на личния състав да реагира незабавно при евентуално възникване на кризисни ситуации. Пресслужбата допълва, че военните ще действат в бързо променяща се обстановка на непознат терен. Минск обръща внимание и на факта, че задействаните сили ще бъдат постепенно увеличавани, което ще позволи да се провери способността им да се справят с военни заплахи "както на земята, така и във въздуха". Според беларуските военни извършваните мероприятия са едни от най-ефективните форми на обучение на войските. Министерството уточнява, че маневрите не представляват заплаха "нито за европейската общност като цяло, нито за съседните страни в частност. Съобщава се още, че придвижването на значително количество военна техника може да затрудни движението по пътищата.

АФП припомня относно започналите изненадващо беларуски военни маневри, че Беларус има обща граница с Украйна. Публикувани са снимки на колони от военна техника по пътищата, включително танкове.

Учението ще бъде внимателно наблюдавано от Киев, който многократно е обвинявал Беларус, че планира да изпрати войски в Украйна в подкрепа на руското нашествие. (БГНЕС)

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Беларус, военни маневри

Още по темата