Quantcast

Медия без
политическа реклама

Беларус не пусна в страната двама евродепутати

ЕС започва да подготвя спешни нови санкции срещу режима на Лукашенко

15 Авг. 2020
Спутник

Ръководителят на делегацията на Европейския парламент за връзките с Беларус Роберт Бедрон и докладчикът на Европарламента за Беларус - Петрас Ауштревичус, не са били допуснати да влязат на територията на Беларус в петък, съобщи пресслужбата на ЕП.

"На 14 август беларуските власти отказаха влизане в Беларус на двама членове на Европейския парламент: полският депутат от фракцията "Прогресивен алианс на социалистите и демократите ", ръководителят на делегацията на Европейския парламент за връзки с Беларус Роберт Бедрон и литовският депутат от партията "Обнови Европа", постоянен докладчик на ЕП за Беларус Петрас Ауштревичиус “, се казва в съобщението.

В съвместно изявление депутатите отбелязват, че действията на беларуските власти свидетелстват „че те отказват всяка възможност за диалог“.

"Бъдещето на Беларус се решава днес. Призоваваме институциите на Европейския съюз да проявят почтеност в подкрепата и защитата на законните стремежи на беларуския народ да живее в демократична държава, където е в сила върховенството на закона, спазват се основните свободи и правата на човека", се казва в изявлението на депутатите.

По-рано шефът на Европейския парламент Давид Сасоли призова президента на Беларус Александър Лукашенко да спре да използва сила срещу мирни демонстранти и да освободи задържаните. Според него народът на Беларус има право да протестира.

След спешната видеоконференция в петък министрите на външните работи на ЕС решиха незабавно да започнат работа по изготвяне на списък с допълнителни санкции в рамките на текущите санкции на ЕС срещу Беларус. ЕС иска да накаже участниците в насилието срещу мирни демонстранти в страната, както и в фалшифицирането на изборите.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш пък призова белоруските граджани да уредят всички различия чрез диалог, заяви говорителят му Стефан Духарич.

„Генералният секретар призовава беларусите да се справят с разногласията след изборите чрез диалог за запазване на мира в страната“, заяви Духарич. Той подчерта, че Гутериш следи отблизо развитието на ситуацията в източноевропейската страна.

„Той подчертава важността да се даде възможност на всички беларуси да упражняват своите граждански и политически права. Това включва да изразят мнението си мирно в съответствие със закона. Властите трябва да проявяват сдържаност в отговор на демонстрациите. Твърденията за изтезания и друго малтретиране на хора, които са задържани, трябва да бъдат внимателно разследвани “, добави Духарич.

Масовите протести започнаха в Беларус на 9 август, след президентските избори, на които Лукашенко спечели шести мандат официално с 80,1% (при 10.12% на основната му съперничка Светлана Тихановска).

Органите на реда използват сълзотворен газ, водни оръдия, зашеметяващи гранати и гумени куршуми срещу протестиращите. По официални данни са задържани около 6000 души. Беларуското МВР съобщава за ранени стотици хора, включително 103 служители на реда. Един протестиращ, според МВР, е загинал, докато се опитвал да хвърли по полицията импровизирано взривно устройство.

Вчерашният шести ден от протестите в страната бе най-мирният. Демонстрантите преминаха с шествие по улиците, някои прегръщаха охраняващите тежковъоръжени жандармеристи, други им раздаваха вода, а на площад в Минск хилядите стояха с мирни лозунги.  

Още по темата