Quantcast
Балотаж в Джорджия ще реши изборите в САЩ | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Балотаж в Джорджия ще реши изборите в САЩ

Републиканците на Тръмп овладяват Камарата на представителите
Обновена
9 683
Резултатите от гласуването за долната камара на американския Конгрес

Развръзката на изборите в САЩ се отлага за декември, когато ще се състои балотаж между кандидатите за сенатор в Джорджия. Този вот вероятно ще се окаже ключов за определяне на мнозинството в американския Сенат. 

На изборите във вторник републиканците печелят Камарата на представителите, но съдбата на Сената все още не е ясна - това показват моментните резултати. На практика, републиканците не успяха да вдигнат "голяма червена вълна", както се заканваха преди изборите и каквито прогнози даваха социолозите. 

Първите резултати показват категоричен успех на републиканците в борбата за Камарата на представителите. На изборите се гласуваше за целия състав на долната камара на Конгреса - 435 членове, и до този момент сигурните места са 207 на 184 за републиканците. За мнозинство са необходими 218 места и най-вероятно партията на експрезидента Доналд Тръмп ще ги спечели. До момента Камарата на представители бе доминирана от демократите, които имаха 220 места, при 210 за републиканците и 5 вакантни.

В битката за Сената обаче не е ясно кой ще спечели. В момента републиканците на Тръмп имат 49 места в 100-местния Сенат, а демократите - 48. Остават да се разпределят 3 места - в Аризона, Невада и Джорджия, като в два от тях водят демократите:

Аризона - 51.42% на 46.43% за кандидата на ДП при преброени 66% от бюлетините 

Джорджия 49.42% на 48.52% за кандидата на ДП при преброени 98.25% от бюлетините 

Невада 49.5% на 47.2% за кандидата на РП при преброени 77% от бюлетините

Според изборния кодекс на Джорджия, щом кандидат няма 50 на сто от гласовете, той не може да бъде обявен за победител и първите двама отиват на балотаж. При това положение, дори и водачите в Аризона и Невада да спечелят, резултата ще бъде 50 на 49 за републиканците. При 50 на 50 места, мнозинството ще се държи от демократите, тъй като шеф на Сената на практика е вицепрезидентът Камала Харис.

До този момент в Сената имаше 50 демократи, 48 републиканци и 2-ма независими.

Във вторник в битката за Сената се разиграваха 35 от 100-те места. Надпреварата за мнозинство на практика стартира при резултат 36 на 29 за демократите, т.е. на тях им трябваше победа в 15 от 35-те щати, в които се гласуваше за сенатори.

Демократите спечелиха сенаторски места в 10 щата, сред които Пенсилвания, Илинойс, Мериленд, Ню Йорк и Върмонт, докато сенатори засега станаха 17 републиканци от Флорида, Южна Каролина, Кентъки, Индиана, Арканзас, Алабама, Южна Дакота.

"Ако загубим Камарата на представителите и Сената, ни чакат две ужасни години. Хубавата новина се заключава в това, че аз държа химикалката за подписването на вето", коментира президентът Джо Байдън още преди да станат ясни окончателните резултати. Според американската конституция, президентът може да наложи вето на приети от Конгреса законопроекти, а конгресмените могат да преодолеят ветото само с мнозинство от две трети от гласовете в Сената и Камарата на представителите.

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп и последователите му съобщиха за проблеми с много от електронните машини за отчитане на гласове в колебаещия се щат Аризона. Според Тръмп и привържениците му това е доказателство за изборна измама, организирана от демократите.

Само няколко часа след началото на изборния ден в окръга Марикопа представителят на властите Стивън Ричър съобщи пред медиите, че около 20 процента от машините за отчитане на гласове в най-населения окръг на щата не функционират правилно.

Демократическата партия спечели губернаторските места в щатите Масачузетс и Мериленд. Победителка в Масачузетс е Мора Хийли, която надделя над републиканеца Джеф Дийл и ще бъде първата губернаторка в САЩ, която е открито лесбийка, става ясно от предварителни резултати, оповестени от NBC.

Кандидатът на демократите Уес Мур победи републиканеца Дан Кокс и стана пък първият чернокож губернатор на Мериленд. В Алабама бе избрана първата жена сенатор от този щат - Кейти Брит от Републиканската партия. Бившата говорителка на Тръмп Сара Сандърс е избрана за губернаторка на Арканзас.

Ключови думи:

САЩ, избори

Още

Втори китайски шпионски балон се появи над Латинска Америка

04.02.2023

Обновена

1934
Поредните избори ще глътнат още 90 млн. лв.

03.02.2023

113
"Свободна Европа": Организаторът на закуската не е чувал за Гешев

01.02.2023

Обновена

10395