Quantcast

Медия без
политическа реклама

Анализатори прогнозират срив на турската лира

Очаква се "грозна реакция" на пазарите в понеделник след неочакваното уволнение на шефа на централната банка

21 Март 2021
ЕПА/БГНЕС
Реджеп Тайип Ердоган смени за трети път гуверньора на централната банка.

Анализатори прогнозират до 15% срив на турската лира в "грозна реакция" на финансовите пазари в понеделник, след като вчера сутринта президентът Реджеп Тайип Ердоган уволни без предизвестие шефа на централната банка. Наджи Агбал се задържа само пет месеца на проветривия пост. Решението на Ердоган изненада инвеститорите, тъй като идва броени дни след повишаването на лихвите.

Това е третият сменен гуверньор на централната банка в южната ни съседка за период от 2 г. Ердоган отдавна е против вдигането на лихвите като средство за контролиране на двуцифрената инфлация. Наджи Агбал се ползваше с одобрение от международния финансов свят, след като агресивно вдигна лихвените проценти. В четвъртък централната банка повиши с още два процентни пункта основния лихвен процент на страната до 19% - най-високият сред големите икономики, коментира "Гардиън". Британското издание цитира анализатори, според които случващото се в Турция може да се окаже "по-зле от Брекзит".

Новият гуверньор е верен партиен кадър - Сахап Кавджиоглу, бивш депутат от управляващата Партия на справедливостта и развитието. Очаква се той да отмени увеличението на лихвите от последните дни.