Медия без
политическа реклама

9 жертви и тотална щета - черната равносметка от пожара във Валенсия

Испанската държава ще изплати помощи до €10 000 на засегнатите за стоки от първа необходимост

24 Февр. 2024
ЕПА/БГНЕС
От 14-етажното здание със 138 апартамента е останала само бетонната конструкция.

Телата на девет души са извадени от изгорялата във Валенсия сграда след потушаването на огромния пожар, избухнал в четвъртък, съобщиха местните агенции. Предстои екипите на съдебно-медицинската служба да ги индентифицират. Пораженията по самия жилищен блок са класифицирани като тотална щета, тъй като от 14-етажното здание със 138 апартамента е останала само бетонната конструкция.

Първоначално излезе информация, че загиналите са десет, но по-късно тя бе опровергана. Все още в неизвестност се водят няколко души, след като четирима от обявените за издирване се свързаха с властите от други части на Испания. Според полицията намирането им е затруднено от факта, че са чужденци и не всички говорят испански.

Ранените са 15, сред които 7 пожарникари. Те са настанени в болница без опасност за живота, поясни регионалният премиер Карлос Масон от сформирания команден пункт до изгорялата сграда. Мястото на инцидента бе посетено от премиера Педро Санчес, който е показал своята "солидарност, обич и съпричастност" към семействата на жертвите и е обещал "пълната помощ" на изпълнителната власт.

От понеделник на едно гише в общинската администрация ще се обслужват всички пострадали. Ще бъдат изплатени помощи от 6000 до 10 000 евро за стоки от първа необходимост на всяко засегнато семейство, чието основно жилище е било в сградата. Между 1000 и 1500 евро на месец се отпускат за наем на апартамент, а за желаещите да си купят ново жилище ще има данъчни облекчения. Осигурено е преференциално преместване на зависими и уязвими хора в старчески домове и дневни центрове, безплатен обществен транспорт за една година, както и образование на други места.

На пострадалите се оказва психологическа помощ, а според кмета на Валенсия Мария Хосе Катала пожарът е отприщил "безпрецедентна солидарност". Всички са "реагирали много бързо". Съседи и жители на града вече са им осигурили дрехи, одеяла и храна. Хотелите са предложили безплатен престой за една седмица, а общината ще им подсигури нови документи.

"Приоритетът е тези хора да чувстват, че имат мрежа като публичната администрация, която мисли за тях", добави Катала.

Ключови думи:

пожар, Валенсия

Още по темата