Медия без
политическа реклама

32-ма наемници от частната армия Вагнер са арестувани в Беларус

Те трябвало да дестабилизират страната преди президентските избори, твърдят властите в Минск. Русия отрича.

29 Юли 2020Обновена

Задържаните в Беларус 32-а наемници са членове на руската група "Вагнер", като се предполага, че те са нахлули в страната цел да я дестабилизират малко преди президентските избори през следващия месец, заявиха от държавната медия в Минск, позовавайки се на силите на реда в столицата. 

"Общо 32 наемници от чуждестранната частна военна група "Вагнер" бяха задържани", се казва в съобщение на държавната агенция БелТА. Наемниците са задържани недалеч от столицата Минск.

Освен това информацията посочва, че по-рано е постъпила информация за пребиваването на територията на Беларус на "повече от 200 бойци за дестабилизиране на обстановката в периода на избирателната кампания".

Групата наемници пристигнала в Минск в нощта на 24 юли и се настанила в хотел. Трябвало да напусне на 25-и, но го направила едва на 27-и и се преместила в санаториум в района.

"По данни на администрацията на санаториума дошлите привлекли внимание с нехарактерно за руските туристи поведение и еднообразни облекла в стил "милитари". Алкохол не употребяваха, не ходеха по увеселителни заведения, държаха се особено, стараеха се да не привличат внимание. На малки групи внимателно са проучили територията и околностите на санаториума", пише агенцията, която е публикувала и списък с имената на задържените.

В Беларус на 9 август ще се проведат избори, като президентът Александър Лукашенко се е кандидатирал за шести мандат поред.

 

РЕАКЦИЯ

Председателят на комитета по въпросите на ОНД (Общност на независимите държави) към Руската Дума СНГ Леонид Калашников заяви пред РИА Новости: "Руската федерация не се намесва в такива игри, винаги е поддържала Лукашенко".

 

Още по темата