facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Просвета

Занапред и при грипни ваканции ще има дистанционно обучение

За целта просветният министър ще предложи промяна в училищния закон
743
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Занапред и по време на грипни ваканции ще се учи дистанционно, става ясно от изказване на просветния министър Красимир Вълчев. "Обучението в електронна среда и чрез електронни ресурси е неизбежно да се прилага в бъдеще. Ще предложим в Закона за предучилищното и училищното образование такова да се случва и по време на грипни ваканции", обяви той пред депутатите от ресорната парламентарна комисия по време на редовния месечен блиц контрол, цитиран от БГНЕС.

Министърът посочи, че електронното обучение в периода на извънредно положение, а и след него, е било успешно благодарение на усилията, положени от учителите, както и на добрата ангажираност на родителите. Затова и според него е удачно то да се прилага по време на извънредните грипни ваканции, за да не изостават учениците с учебния материал.

Все пак Вълчев призна, че обучението от разстояние си има и своите трудности и дефицити и въпреки че все повече учениците и студентите ще използват електронни платформи за обучение, присъственото обучение в училище не може да замести. "Следващите години и десетилетия системите на образованието ще продължат да осъществяват обучителния процес преди всичко в традиционната класна стая", смята той.

Според образователния министър онлайн обучението, което се прилага в момента в българските училища, следва да се надгражда - в посока на това да става синхронно и да се използва една и съща платформа. По време на извънредното положение МОН представи на училищата безплатен достъп до Microsoft Teams, но тази платформа не е задължителна за учебните заведения. За момента всяко школо може да избира тази платформата, която му е най-удобна или за която има абонамент.

По думите на министър Вълчев до края на това десетилетие основните образователни ресурси за учениците трябва да бъдат електронни. "Целта пред МОН е до 2027-2028 над 90% от образователното съдържание да бъде безплатно и електронно", посочи той. В тази връзка скоро трябва да започне и европроектът "Образование за утрешния ден", по който е предвидено разработването на безплатни образователни ресурси.

 

Варианти

При евентуална втора вълна на COVID-19 просветното министерство не изключва следващата учебна година също да започне дистанционно. Подготвени са три варианта в зависимост от епидемичната ситуация - присъствено, частично присъствено и електронно, но при по-добра организация, каза още министър Красимир Вълчев. Ако ситуацията е нормална, новата учебна година ще започне присъствено, което за министъра и най-добрата форма на обучение. Министерството обаче ще бъде готово с още два варианта в случай, че има вторична вълна на коронавирус. Единият е частично присъствено обучение, което ще се приложи в краен случай, защото резултатите от него са спорни, а рискът е голям, а вторият - електронно обучение, но при по-добра организация, което ще означава по-добре съобразени с всички деца и учители седмични разписания, повече включени деца в синхронно обучение и др.

 

 

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Учениците ще носят маски в коридора, но не и в клас

27.08.2020

Обновена

Екип на Сега

5784 14
82% от учителите искат нормална учебна година

25.08.2020

1410 5
Родители искат да знаят как ще започне учебната година

Коментари

cymen

ИДИОТИ!

Solace

Да, може. Но как точно, ако някой ученик е болен от грип, ще може да взема пълноценно участие в уроците? Така здравите учат, а болните изостават. Естествен подбор ли, що ли...

blue_fish

Не се ли очаква болният да е бил на лекар и да има бележка за отсъствие? Така участието му в дистанционното обучение няма да е задължително. 

DIMM

А някой помислил ли е в просветното министерство за това, че по-малките ученици не могат да учат сами в къщи ? И какво ще се прави тогава ? Родителите трябва да си взимат отпуска ли ?

Пак първосигнални идеи за закони на колянце... Които по-късно ще се дописват, променят и накрая - отменят...

Влез или се регистрирай за да коментираш