Медия без
политическа реклама

Университетите настояват за 1880 лв. минимална заплата за асистент

Сред исканията им са поне 120 лв. минимална и не по-малко от 200 лв. максимална стипендия за студентите

ВОН-КНСБ
Недопустимо е политици да наказват безпринципно и безотговорно академичната общност от държавните висши училища, смятат синдикати, ректори и студенти

Не по-малко от 1880 лв. да бъде минималната заплата за най-ниската академична длъжност в университетите. Тази своя позиция изпратиха до министерството на образованието и науката синдикати, ректори и студенти. Те настояват въпросът да се уреди в споразумение между МОН и социалните партньори, както това бе направено през 2020 г. и през 2021 г. за първи път бе определен праг за асистентското възнаграждение (тогава 1300 лв.).

Преди седмица в Софийския университет бе организирана дискусия от синдикат "Више образование и наука" към КНСБ и Съвета на ректорите заради окастрения бюджет за висше образование за 2023 г., одобрен от депутатите. Те не приеха предложението на университети и синдикати възнагражденията да се повишат от 1 януари 2023 г., както е при учителските заплати, след като отхвърлиха предложените от Красимир Вълчев от ГЕРБ 30.1 млн. лв. за повишаване на минималните заплати за академичните длъжности в държавните университети (22.4 млн. лв.) и БАН (7.7 млн. лв.) от 1 януари т.г. Тогава финансовият министър Асен Василев просто посочи, че е по-добре увеличението на средствата да остане от 1 август - така, както е предложено в проектобюджета. От синдикат "Висше образование и наука" към КНСБ заявиха, че отношението му към системата на висшето образование ще има "сериозен отзвук в академичната общност". При тази ситуация социалните партньори настояват изрично да се разпише, че минималната асистентска заплата ще е 1880 лв.

"Всички социални партньори продължаваме да настояваме за справедливост и равнопоставеност в политиката по доходи при разпределяне на средствата за отрасъл "Образование". Не приемаме дискриминационния подход на правителството, защото увеличението на заплатите за учителите е от месец януари 2023 г., за академичния състав от месец август, а за стипендиите на учащите от 1 юли, които за държавните висши училища реално ще са от месец септември или месец октомври т.г. Не приемаме факта, че с нарастването на БВП, средствата за образование, в т.ч. за висше образование и наука, рязко намаляват от 4,5% на 4,1% на фона на обявеното от правителството, че образованието е национален приоритет!", се казва в позицията.

Искането им е за за не по-малко от 1880 лв. минимална месечна работна заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища, която да се определи постановление на Министерския съвет, както изисква законът за висшето образование. Синдикати, ректори и студенти настояват още за не по-малко от 120 лв. минимална стипендия и не по-малко от 200 лв. максимална стипендия за студентите.

"Настояваме за продължаващо изпълнение на поетите ангажименти от МОН, подписани в Национално споразумение от 25 нормври 2020 г., които са наши партньори в последните две години при въвеждането на редица реформи, особено в политиката по доходи, както и на качествени критерии и показатели. Недопустимо е политици да наказват безпринципно и безотговорно академичната общност от държавните висши училища!", казват в писмото си Лиляна Вълчева, председател на ВОН-КНСБ, акад. Лъчезар Трайков, председател на Съвета на ректорите, Даниел Парушев, председател на Националното представителство на студентските съвети и доц. Валери Апостолов, председател на синдикат "Висше образование"- КТ "Подкрепа".

 

 

Ключови думи:

университети, заплати

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?