Медия без
политическа реклама

Учителите към властта: С едно просто решение ще спасите животи!

В Пловдив присъствената форма оцеля едва пет часа. Как работят училищата в страната?

23 Ноем. 2020Обновена
Илияна Кирилова

Учителите масово не желаят да се върнат в класните стаи. От днес в редица области като Пловдив, Стара Загора, Пазарджик, Монтана и т.н. е възстановена присъствената форма, макар коронавирусът да върлува. Министерството на образованието и науката даде възможност при мотивирано искане от тяхна страна училищата да продължават да учат дистанционно.

Но не всички школа се възползваха. Работещите в тях са в ужас заради многото жертви, които дава съсловието. Не всички обаче имат смелост да надигнат глас. Според учителите решението трябва да е централно. "С едно просто решение на министъра може да се спасят човешки животи. Всички колеги днес ще бъдат на работа”, каза пред Нова телевизия една от смелите жени - Анелия Ставрева, учител от СОУ в Асеновград. В града се готви преподавателски бойкот. Въпреки, че дистанционното учене изисква много ангажименти от родителите, все повече майки и бащи от страната подкрепят педагозите.

Плановете бяха от днес нататък класните стаи в Пловдив да се напълнят поетапно. "Всички директори са обявили графици за редуване на онлайн и присъствено обучение до Коледа. Организацията на по-голямата част от училищата в Пловдив, както и на отделни училища в други общини, е такава, че между 30 и 50% ще се намали присъствието на учениците", съобщи сутринта градската управа. Малко по-късно обаче стана ясно, че се свиква медицински съвет, на който вероятно ще бъде върната дистанционната форма. Така и се случи - присъственото обучение за децата от 5-и и 12-и до клас бе отменено за следващите две седмици. "Решението бе много трудно. Има доводи в едната посока и в другата посока", заяви областният управител Дани Каназирева.

Още по темата: 

В рамките само на 24 часа 1250 студенти от Техническия университет в София са се пописали срещу заповед на ректора проф. Иван Кралов, която задължава учащите да присъстват на занятия в университета. Недоволните настояват проф.

 

Какво предстои в учебните заведения из страната?

София

В столицата учениците от 6-и до 12-и клас продължават да учат дистанционно според решението на Столичния щаб и заповедта на здравния министър. Децата от 1-ви до 5-и клас са на училище присъствено. Изключение правят тези училища, които с молба до просветния министър специално са поискали дистанционно обучение.

В сряда ще има заседание на Столичния щаб, който ще реши от понеделник, 27 ноември, кои класове първо ще се върнат на училище. Очаква се това да са 7-и, 8-и и 12-и заради изпитите и матурите, които ги очакват. След това всяко училище трябва да реши по каква формула ще се редуват класовете. Последно министерството препоръча 10 учебни дни учениците да са на училище и 10 вкъщи.

 

Област Пловдив

В Асеновград учителите настояват онлайн обучението да се удължи. От Регионалното управление на образованието уточниха, че всеки директор има възможност да прецени дали обучението да продължи онлайн или присъствено. В Асеновград пет училищата са получили разрешение от образователния министър за провеждане на дистанционни занимания.

В Първомай също продължават обучение в онлайн среда.

В Община Сопот до четвъртък учениците от 5-и до 12-и клас учат онлайн. Заради многото заболели родители на децата, повечето на които работят във ВМЗ, лагерния завод СКФ Берингс България и 61-ва Стрямска механизирана бригада, кметът на Общината Деян Дойнов поиска от министъра на образованието и науката разрешение и от миналата седмица, учениците да учат в електронна среда до 26 ноември.

От петък съгласно заповедта на министъра, училищата ще преминат на график до края на годината като редуват присъствена форма и обучение в електронна среда. Учениците в начален етап на обучение учат присъствено.

В Община Карлово единствено СУ "Христо Проданов" до края на седмицата е на онлайн обучение. Присъствено учат само учениците от 1-и до 4-и клас. От следващата седмица училището ще учи по график. Всички други учебни заведения в общината учат или изцяло присъствено или по график.

Училищата в Община Хисаря учат присъствено, с изключение само на СУ "Христо Смирненски", тъй като към момента има 6 болни преподаватели от коронавирус. Голяма част от родителите на децата в училището са поискали да продължат да учат онлайн, тъй като се страхуват за здравето си. Кметът на Община Хисаря инж. Пенка Ганева каза за БНТ, че предстои да бъде обсъдено това решение на Областен кризисен щаб.

 

Област Смолян

Учениците в Смолянска област учат присъствено, според решението на Областния щаб. Единствено Основното училище в село Давидково до 3 декември е преминало на обучение в електронна среда заради много отсъстващи учители. Повечето са с настинки и няма случай на COVID-19, но въпреки това решението на директора на училището, съгласувано с РУО на МОН е за електронно обучение.

 

Област Благоевград

В област Благоевград почти навсякъде в 14-те общини децата се завръщат в клас. Повечето училища обаче ще приемат само 50 % от учениците си в класните стаи, а останалите ще учат дистанционно.

Заради много заболели учители в община Благоевград в няколко от основните училища присъствено се обучават само учениците от първи клас. В част от гимназиите в града пък е взето решение в класните стаи да се завърнат 8 и 12 клас, а останалите да учат дистанционно поне още седмица.

 

Област Стара загора

Учениците от 5-и до 12-и клас от област Стара Загора се завърнаха в класните стаиЕдинствено учениците в гимназията с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан" ще се обучават онлайн до 27 ноември заради висока заболеваемост. Пет са паралелките в областта, които учат дистанционно заради карантина. В някои училища директорите намаляват часовете, за да не се засича голям поток от ученици, където обучението е на две смени. Целта е осигуряване на време за дезинфекция и проветряване. Към момента 70 учители от област Стара Загора са с положителни тестовe за Covid-19.

 

Област Бургас

В Бургас учениците от 6-и до 12-и клас продължават в онлайн форма на обучение до 30 ноември включително. Решението е на Областният щаб за борба с коронавирус, след анализиране на данните за заболеваемост и като взе предвид мнението на здравните и образователни експерти. По данни на здравните експерти мерките въведени в област Бургас, в това число дистанционната форма на обучение на учениците от 6-и до 12-и клас, са довели до задържане нивата на заболеваемост, но на този етап спад не се отчита.

Извън това решение остават учениците от 1-и до 5-и клас включително. За тази възрастова група се запазва възможността директорите по места да решават как ще учат, на база на конкретната ситуация в училището. Този подход цели да запази възможността на родителите да работят, защото по закон децата до 5-ти клас не могат да остават сами вкъщи без придружител.

 

Област Русе

Присъствената форма на обучение от днес се възстановява в почти всички училища в Русенска област. В Русе учениците от 5-и, 6-и и 7-и клас остават следващите две седмици вкъщи онлайн, а плановете са след това да влязат в клас. Близо 100 учители от Русенска област са заразени с коронавирус или са под карантина. Затова три училища ще продължат обучението онлайнТова са Математическата гимназия и Професионалната гимназия по облекло в Русе и началното училище в село Хотанца.

Русенските училища от тази седмица започват да изготвят графици за така нареченото хибридно- редуване на обучението от разстояние в електронна среда и присъствено обучение

 

Област Добрич

Само две училища в област Добрич продължават работа в електронна среда. Основното училище „Отец Паисий“ в село Батово, община Добричка, втора седмица е на онлайн обучение. Причината е, че четирима от 13-те преподаватели са дали положителна проба за COVID-19. Възпитаниците на Професионалната гимназия по туризъм „Пейо Яворов” в Добрич ще учат виртуално до 10 декември, но не заради пандемията, а заради авария на отоплителната инсталация. Всички останали училища от днес са на присъствено обучение. Към момента в областта има 9 болни от COVID-19 ученици, 22-ма учители и 6 души непедагогически персонал. Карантинираните деца са 164, преподавателите са 16, а помощниците – двама.

 

Област Шумен

Областният медицински съвет реши да удължи дистанционното обучение до 4 декември. Причината за удължаването на срока на дистанционно обучение е необходимостта от допълнителни противоепидемични мерки поради продължаващо дифузно разпространение на заболеваемостта и отчитане на над 500 случая на 100 000 население за последните 14 дни на територията на област Шумен. Сега то е до 25 ноември включително. Решението ще бъде изпратено в МОН.

 

Област Сливен

Природо-математическата и Езиковата гимназии в Сливен от днес преминават на обучение в електронна среда за две седмици. В двете учебни заведения заболелите са около и над 15% от общия брой на учениците.

Във всички останали училища на територията на област Сливен обучението се извършва присъствено.

 

Област Ямбол

Професионална гимназия по икономика, професионална гимназия по земеделие, Природо-математическата гимназия в Ямбол и Основното училище село Войника до края на седмицата продължават обучение в електронна среда. Разрешение за това е получено от Министъра на образованието заради 15% отсъствия на ученици и учители в учебните заведения.

С редуване на различни класове по график дистанционно се обучават учениците от 6-и и 7-и клас в Средното училище в Стралджа, Средно училище "Климент Охридски" и седмокласниците от ОУ "Любен Каравелов", Ямбол.

Останалите училища в област Ямбол провеждат присъствено обучение.

(източник: БНТ)

Още по темата