Quantcast

Медия без
политическа реклама

Учениците ще учат дистанционно при определени прагове за коронавируса

26 Авг. 2020
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Образователната система ще преминава от присъствен към дистанционна форма на обучение при надхвърлянето на конкретни прагове за разпространение на коронавирусната инфекция. Праговете ще бъдат определени на 1000 или на 10 000 души за всяка област от страната, като при надхвърлянето им превключването между двете форми ще става автоматично. За тази година ще бъдат определени и малко по-ниски прагови стойности за традиционната грипна ваканция.

Това обяви в ефира на БНТ просветният министър Красимир Вълчев. Очаква се всички нови изисквания за организация на обучението да са факт преди началото на учебната година, като Вълчев посочи 10 септември за краен срок за приемане на съответните промени в закона за предучилищното и училищното образование.

Проведохме две представителни проучвания за отношението към електронната форма на обучение – резултатите са сходни и за учители, и за учители, 82-83% от родителите считат присъствената форма за най-добра, каза Вълчев. Образователното министерство е преценила, че на база на наличната материална база най-добрия вариант за организация на обучението е да не се допуска взаимодействие между отделните групи в градините и паралелките в училищата. „Няма как да раредим децата нито в групите в градините, нито в училищата, не е възможно, затова преминаваме към вариант да ограничим взаимодействието между отделните паралелки”, коментира Вълчев. При дете, заразено с вируса, ще се преминава към принудителна карантина за цялата група или клас, като ще се разчита, че мерките за невзаимодействие са попречили за разпространението извън групата.

За целта в училищата ще бъде въведено задължително носене на маски в общите помещения, но маските няма да са задължителни в класната стая на конкретния клас, коментира Вълчев. Обучението по предмети като музика и физическо възпитание също ще е присъствено при спазване на принципа за невзаимодействие между класовете.

През тази учебна година ще доразвием и досега съществуващите, но неизползвани масово дистанционна и самостоятелна форма на обучение, ще бъде изготвен списък на хронични заболявания и децата, които страдат от тях, ще могат да учат от вкъщи, коментира Вълчев. Той определи като нереализируема идеята на учители, които не желаят да преподават присъствено да поемат децата на родители, които също предпочитат да не ходят в училища. „Няма как да осигурим такава организация с разбиване на паралелки на такива малки групи и намиране на заместващи учители за желаещите да преподават само електронно”, коментира Вълчев.

До края на другата седмица ще бъдат готови и изискванията на МЗ за задължителните медицински бележки при постъпване в ясла и градина, като вероятно сроковете за представянето им ще бъдат удължени, за да няма струпване пред лекарските кабинети. Осигурено и финансиране за закупуване на пречистватели за въздуха, но процедурите ще  отнемат време, коментира Вълчев . Предстои тежка година, в която ще трябва да балансираме между правото на образование и правото на здраве, допълни още просветният министър.  

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?