Медия без
политическа реклама

Учениците от I до IV клас може да носят маски само в междучасията

Няма да има задължителна ваксинация в системата на образованието, заяви министър Денков

04 Септ. 2021
Илияна Кирилова

Учениците от началния етап на образованието все пак може да не бъдат принуждавани да носят маски по време на часовете въпреки приетите от просветното министерство (МОН) насоки за обучение по време на пандемия през новата учебна година. Това обяви министърът на образованието и науката проф. Николай Денков при гостуването си в Нова телевизия тази сутрин.

"С експертите в здравното министерство имаме консенсус, че можем да освободим малко мерките за малките деца от I до IV клас. Обсъждаме дали маските за тях да бъдат само в междучасията. За всички останали ученици те ще са задължителни през цялото време в училище. В предучилищната възраст няма да се носят маски", съобщи той.

Най-малките ученици ще бъдат и последните, които евентуално ще бъдат изпращани у дома при необходимост от въвеждане на дистанционно обучение. С приоритет за присъствено обучение ще бъдат и учениците в VII и XII клас, на които предстоят държавни изпити следващата пролет.

Също така проф. Денков беше категоричен, че на този етап няма причина тържествата по случай откриването на учебната година на 15 септември да не се проведат. Според него рискът от разпространяване на заразата ще се увеличи едва след същинското начало на учебния процес.

"Ако няма драстични промени в обстановката, на 15 септември тръгваме присъствено на училище. В дворовете на открито може да се осигури достатъчно дистанция и това няма да представлява никакъв риск. Проблемът е какво ще се случи, когато децата влязат в клас - заяви министърът. - Но според мен училищата трябва да са последните, които се затварят. Може да се взима конкретно решение на място. Правим за първи път иформационна система - колко са заболели и други данни, за да се взимат гъвкави решения. Но здравното министерство ще каже кои области да се затварят."

Проф. Денков подчерта, че децата ще бъдат подлагани на масово тестване само при наличие на 90% съгласие сред родителите в съответното училище. Предвиждат се специални, по-евтини  PCR тестове, които ще изследват на място слюнката на учениците.

"Ако в училището има масова нагласа на родителите за това децата да се тестват, в момента границата е 90%, тогава децата ще се тестват, за да имаме ясна индикация, че училището е безопасно. Ако съгласните родители са по-малко, става безсмислено. Децата ще се тестват ежеседмично. Обсъждаме варианти как точно ще става това", обясни министърът.

И добави, че не се предвижда задължително ваксиниране на преподаватели. Запитан на какво се дължи липсата на вяра в имунизацията срещу коронавируса в България и конкретно в сферата на образованието, Николай Денков отговори:

"Не мисля, че образованието не повярва на науката, а обществото не повярва на науката. И това е разбираемо с оглед на разнопосочните послания. Вижте какво става в парламента. Не обмисляме задължителна ваксинация в системата на образованието. Налагането на такива мерки, когато хората не искат да ги приемат, не работи. Това, че хората не вярват на авторитети, не е само български проблем. Проблемът е, че в другите страни авторитетите се обединиха, докато у нас самите авторитети защитават различни теории."

Учебната година ще започне навсякъде присъствено, ако няма рязко влошаване на обстановката, каза още той

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?