Медия без
политическа реклама

Ученичка и студентка донесоха исторически успех за науката ни

За първи път от 39 г. публикация на наши учени бе включена в престижна конференция за изкуствен интелект

13 Февр. 2024
МОН
Това е исторически успех за България - студентка и ученичка в 12 клас, участвали в програмите на INSAIT, са сред авторите на статията, посочват от МОН.

Участници в летните програми на института за изкуствен интелект ИНСАИТ (INSAIT) към Софийския университет допринесоха за пореден успех за България в областта на изкуствения интелект. Ученичката в 12-и клас на Бургаската математическа гимназия "Акад. Никола Обрешков" Теодора Тодорова и възпитаничката на ETH - Цюрих Анна Михалкова, завършила Софийската математическа гимназия, записаха имената си сред авторите на конференцията AIStats 2024, съобщиха от МОН. Форумът ще се проведе през месец май тази година във Валенсия.

Проектът е воден от д-р Никола Константинов и докторанта Никита Цой, а в рамките на летния си стаж в ИНСАИТ към екипа се присъединяват Анна и Теодора. Теодора е част от STARS, стажантската програма за талантливи български ученици, а Анна става част от SURF, международната изследователска програма за бакалаври на ИНСАИТ.

AIStats (съкратено от Artificial Intelligence and Statistics) е една от най-реномираните конференции в света в областта на изкуствения интелект и статистиката. Всяка година на нея си дават среща водещи изследователи и експерти от университети и технологични компании. Сред разработките, представени в предишни издания на конференцията, са ключови компоненти от съвременните невронни мрежи, които се използват и в продукти като ChatGPT.

Проектът на ИНСАИТ представя нови алгоритми за създаването на изкуствен интелект, където данните на всеки участник се използват за обучението на модела, без тези данни да се споделят. Това е първото участие на българска институция в 39-годишната история на този престижен научен форум, уточняват от МОН. Приетата статия в AIStats може да се разглежда като исторически успех за България по още една причина - Теодора в момента е ученик в 12-и клас и допринася за подготовката на научна разработка на световно ниво. Успехът за Анна е също впечатляващ - в момента тя е трети курс в един от най-реномираните университети в света - ETH - Цюрих. ИНСАИТ ѝ предоставя реална алтернатива след дипломирането си да се завърне в България и да разработва технологии на световно ниво.

След успеха на програмите STARS и SURF, ИНСАИТ планира следващи инициативи с цел развитие на българските таланти и задържането им в страната.

 

Институтът ИНСАИТ към Софийския университет представи днес първата платформа с изкуствен интелект BgGPT. Създаването на BgGPT е една от най-важните и стратегически новини за България в последните години.

 

Още по темата