Медия без
политическа реклама

В София отварят паралелка по роботика, в Бургас - по модерни танци

25 области разкриват нови специалности с прием в 8 клас

11 Апр. 2023
Т.г. са планирани 60% професионални и 40% профилирани паралелки с прием след 7 клас
МОН
Т.г. са планирани 60% професионални и 40% профилирани паралелки с прием след 7 клас

Нови специалности ще имат възможност да изучават учениците в професионалните гимназии и паралелки от следващата учебна година, съобщават от МОН. Предложеният държавен план-прием предвижда на национално ниво да бъдат разкрити такива в София, Пловдив и Мадан.

В Софийската професионална гимназия "Княгиня Евдокия" за първи път ще се изучават специалностите театрален кино и телевизионен декор и художествено осветление за театър, кино и телевизия, като втората специалност досега се е изучавала само в Национална гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив (училище към министерството на културата). Гимназистите в професионалната гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване в Пловдив ще имат възможност да усвоят тапицерство и декораторство, професия "техник-технолог в дървообработването“ - дуална система на обучение с разширено изучаване на чужд език. Професионална гимназия "Васил Димитров" в Мадан предлага обучение по хидрогеология и геотехника, професия "техник геолог" - в дневна форма на обучение с разширено изучаване на чужд език.

На областно ниво изцяло нови специалности ще има в 25 области на страната. Най-много ще бъдат разкрити в Смолян - 7. Сред тях са компютърна графика (професия "компютърен график"), парково строителство и озеленяване (професия "техник-озеленител"), интериорен дизайн (професия "дизайнер") и хидрогеология и геотехника (професия "техник геолог").

По пет нови специалности ще има в областите София-град, Бургас и Русе. В столицата сред тях са електрически машини и апарати (професия "електротехник"), програмиране на роботи (професия "програмист на роботи") и организация и технология на козметичните услуги (професия "козметик"). Във Велико Търново гимназистите за първи път ще могат да изучават как да работят с деца и семейства в риск, а в Бургас - модерни танци.

Припомняме, че през учебната 2023/24 г. е планирано да бъдат разкрити 1504 професионални паралелки с прием в осми клас, което е 60.38% от всички. Профилираните паралелки в страната пък ще са около 987. 

 

През учебната 2023/24 г. ще бъдат разкрити 1504 професионални паралелки с прием в осми клас, което е 60. от всички. Профилираните паралелки в страната пък са планирани да са 987.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата