Медия без
политическа реклама

СМГ е с най-висок бал за прием след 7 клас

Испанската гимназия е посочвана най-често като първо желание от кандидат-гимназистите

12 Юли 2023Обновена
Кандидат-гимназистите имат три дни, за да се запишат в училищата, в които са приети. Тези, които не са доволни от първото класиране, следва да подадат заявление за участие във второ класиране
Илияна Кирилова
Кандидат-гимназистите имат три дни, за да се запишат в училищата, в които са приети. Тези, които не са доволни от първото класиране, следва да подадат заявление за участие във второ класиране

Софийската математическа гимназия отново е с най-висок минимален бал за прием след 7 клас - 484,5 точки от 500. Това става ясно от съобщение на регионалното упарвление по образованието - София, след като днес излезе първото класиране в гимназиите.

На второ място е ТУЕС с минимален бал - 465,5 точки, следвано от 91-ва Немска езикова гимназия (459 точки), 164 Испанска гимназия (450 точки) и 73-то училище, известно като Втора немска гимназия (437 точки). В топ 10 следват още Втора английска гимназия, Първа английска, 51-во училище, НПМГ и 9-та Френска гимназия (411 т.). За разлика от м.г., 22-ро училище отпада от десетката за сметка на НПМГ.

Балът е малко по-висок от миналата година. Паралелката с най-висок минимален бал е тази с математика и английски език в СМГ - 486 точки.  Две ученички имат бал от по 500 точки. Едната ще учи в СМГ, другата в ТУЕС - системно програмиране.

 

ИНТЕРЕС

Най-много като първо желание тази година е посочвана 164 Испанска гимназия с профил чужди езици (испански и английски) - 525 пъти. Следват Първа немска гимназия с профил чужди езици (немски и английски) - 517 пъти, ТУЕС със специалност системно програмиране - 385 пъти, СМГ - 318 пъти и Първа английска гимназия - 143 пъти.

Паралелката, която най-често е заявявана като желана, е тази с профил чужди езици (английски и испански) в 22-ро училище, посочена от 2421 ученици. 2247 младежи са посочили паралелката с профил чужд език (испански и английски) в 22-ро, а 2189 са искали да влязат в тази по английски и испански в 32-во училище. Голям интерес има още към паралелката с английски и испански в Първа английска и в 7-мо училище.

От професионалните гимназии най-голям интерес е имало към паралелка по икономика и мениджмънт в Националната финансово-стопанска гимназия, следват тези по електронна търговия и по бизнес администрация в Националната търговско-банкова гимназия, както и по графичен дизайн и по компютърна анимация в 51-во училище. 

10 406 ученици са класирани, 1331 седмокласници останаха некласирани заради недобре подредени желания. От тях 1104 са от София, а останалите от страната. Останали са 782 свободни места, за които те могат да кандидатстват.

Т.г. утвърденият план-прием в гимназиите в София включва 249 профилирани паралелки и 191 професионални.

 

СТЪПКИ

Резултатите от първи етап на класиране могат да се проверят в профила на ученика на сайта https://infopriem.mon.bg. Ако няма посочена паралелка, значи ученикът не е класиран и продължава автоматично да участва във втори етап на класиране, като не е необходимо да се подава заявление, уточняват от МОН.

Кандидат-гимназистите имат три дни, за да се запишат в училищата, в които са приети.

Учениците, класирани по първо желание след първи етап на класиране, се записват в училището, в което са приети. Училищата ще приемат документи за записване на 13, 14 и 17 юли т.г. от 8 до 18 ч. Ако ученик не се яви, мястото му не се запазва и се обявява като свободно за втори етап на класиране.

Учениците, които са класирани по второ или следващо желание и не са удовлетворени от класирането си на първи етап, следва да подадат в училището, в което са класирани, заявление за участие във втори етап на класиране в същия срок. Желанията не се пренареждат и кандидатът може да се класира на втория етап само на по-предно свое желание или на това, на което е приет на първо класиране.

Документите, нужни за записване на класираните в съответното училище, са заявление до директора, оригинал на свидетекство за основни образование и оригинал на медицинско свидетелство, издадено от общопрактикуващия лекар на ученика – за кандидатстващите по специалност от професия в професионални гимназии и професионални паралелки в профилирани гимназии, обединени и средни училища, както и за профил „Спорт“.

Второто класиране ще бъде обявено до 19 юли. От 20 до 24 юли ще бъде записването или подаването на заявление за участие в третото класиране.

В София, от 12 700 кандидати, само 400 са подали заявления за прием на място в т. нар. "училища гнезда". Останалите са подали документи по електронен път, посочи сутринта просветният министър проф. Галин Цоков пред Би Ти Ви.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

ученици, гимназии, балове

Още по темата