Медия без
политическа реклама

Първи в училище ще се върнат 7-и, 8-и и 12-и клас

От пети клас нагоре ще се стои с маски в час, заяви образователният министър

16 Яну. 2021
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

"Чрез редуване ще се върнат учениците в клас - приоритетно седми, осми и дванайсети клас.  Последната седмица преди 1 февруари ще бъде анализирана ситуацията и тогава ще бъде решено окончателно", заяви образователният министър Красимир Вълчев пред тв NOVA NEWS.

"Разумно е да върнем децата в училище. Ще ги редуваме, ще се започне с приоритетните класове. Но до пролетта ще бъдем в умерен вариант, като редуваме посещението на учениците в учебните заведения с дистанционно обучение", коментира той завръщането на децата в класните стаи след края на януари.

Учениците от 5 до 12 клас ще трябва задължително да бъдат с маски в училищата. Ще се проветрява по-често, а целта е учениците да излизат по-често навън, заяви той.

"Завършването на срока няма да се отложи като време. Нямаше екскурзии, нямаше грипни ваканции. През цялото време децата са се обучавали. Учителите не са спрели да работят, дори там, където няма устройства. Имаме обхватно компесаторно обучение. Само 1% не участват по никакъв начин в обучението", категоричен бе Вълчев.

Засега няма да се изместват и датите за матурите, добави образователният министър.

В момента присъствено се обучават децата от първи до четвърти клас, за които дистанционното обучение продължи само три седмици. Гимназистите обаче са вкъщи вече над два месеца. Притеснението на МОН идва от рисковете, които представлява новият британски щам. 

Вече има списък с желаещите учители, които искат да получат от ваксината срещу коронавирус. До момента 19 хил. души са заявили желание да бъдат ваксинирани, а списъкът е отворен и продължават да приемат още желаещи, каза още Вълчев.
 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата