Медия без
политическа реклама

МОН ще прави дебат за сексуалното образование в 3-и клас

Работи се по въвеждането на интегрални тестове по български и математика в 7-и клас

24 Февр. 2020
Илияна Кирилова

Просветният министър Красимир Вълчев смята да инициира дебат за ранното сексуално образование в училище. Това коментира самият той пред Би Ти Ви.

"Сексуално образование винаги е имало в българското училище, дори по времето на социализма. Въпросът е дали то не идва прекалено късно, в никакъв случай не е прекалено рано. Сексуалното образование трябва да предхожда половото съзряване", заяви той. Затова и е поел ангажимент да организира дебат по темата, в горните класове на начален етап - 3-ти - 4-ти клас.

Изказването му идва седмица и половина след скандала с програмата за превенция на сексуалното насилие, по която са се обучавали ученици в пернишко училище. Първоначално, след оплакване от родителите, министърът каза, че ще спре програмата, но след като за нея се застъпиха останалите родители, той реши тя да продължи, но да се провежда в присъствието на учители.

Вълчев коментира и темата с въвеждането на задължителна предучилищна подготовка за 4-годишните. "78% от децата на тази възраст са обхванати, за тях няма нищо да се промени, целта е да обхване децата, на които българският не е майчин език, каза още той. По думите му до 2 г. недостиг на места в градините няма да има освен в София. "В столицата най-голям е проблемът с местата в яслените групи, има малък недостиг и за 4-годишните. София трябва да продължи да строи, дори когато преодолее проблема, защото има многочислени групи", допълни той.

Министърът обяви, че МОН няма да се откаже от идеята на изпита по български език и литература за 4-класниците диктовката да е по аудиофайл, защото така учениците са поставени при еднакви условия. "Не се предвиждат и промени в модулите на изпита по математика за 7-класниците въпреки протестите на родители. Работи се обаче по въвеждането на интегрални тестове за 7-и клас от 2023 г., в които да има и въпроси по природни и обществени науки", допълни още той, без повече конкретика.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата