Медия без
политическа реклама

МОН ще ограничава технологиите в училище

Работна група ще мисли рамки докъде да стигне ползването на устройства в образованието

13 Септ. 2023
Илияна Кирилова

България не е въвела напълно използването на устройства в образованието, но вече се притеснява от залитане в тази посока. Просветното министерство обмисля идеята за въвеждане на рамкови изисквания докъде може да достигне навлизането на устройствата като част от учебния процес. Това съобщи на редовния блиц контрол в ресорната комисия в парламента просветният министър Галин Цоков. Цоков отговаря час и половина на въпроси по актуални проблеми в образованието. 

Темата за дигиталните отшелници бе повдигната от бившия просветен министър и настоящ председател на просветната комисия Красимир Вълчев от ГЕРБ. Повод за питането стана новината за намерението на Швеция да направи обратен завой и да върне печатните книги и писането на ръка като алтернативна на масовото използване на устройства. Правителството в Швеция възнамерява да отмени взето решение за задължително използване на устройства в предучилищното образование и даже смята да отиде още по-далеч, като прекрати дигиталното обучение под 6-годишна възраст. Решенията са продиктувани от опасения, че цифровите инструменти по-скоро влошават, отколкото подобряват резултатите на учениците. Швеция отчете спад в резултатите си по четене между 2016 и 2021 г., макар че една от причините може да е и пандемията.

Притеснения от бързото въвеждане на цифрови устройства изразява и ЮНЕСКО, и агенцията на ООН за образование и култура. “С навлизането на изкуствения интелект на обществата ще са им необходими създатели, а не ползватели. Дали с устройствата не създаваме ползватели, трябва ни друго - хора с идеи”, попита Вълчев. В свой пост във "Фейсбук" Вълчев доразви аргументите си, като изрази лично мнение, че ползването на устройства трябва да бъде изцяло забранено в предучилищна възраст. "Трябва изцяло да ограничим взаимодействието с екрани на децата в предучилищна възраст, а в първите години на училищното образование то да е минимално. Това важи и за родителите. Няма риск децата да изостанат с развитието на дигитални умения, ако ги ограничим. Има опасност, ако прекалено много ги оставяме пред екраните, да изостанат с формирането на всички останали умения", коментира Вълчев.

"Днешното поколение деца по-трудно се концентрира и причините за това са в екраните и информационната среда. Много експерти по образованието са на мнение, че способността за концентрация е умението на 21-ви век. Оттам страдат креативността, абстрактната и функционалната интелигентност. Екраните имат доказано негативно въздействие и върху образуването на мозъчната кора при децата, психическото здраве и здравето на очите. Налице е и ефект на пристрастяване.", коментира още Вълчев. “Трябва да помислим дали да не въведен рамкови изисквания за степента на използване на устройства в закона за предучилищното и училищното образование, ще сформираме работна група, която да обсъди темата”, каза в отговор просветният министър Цоков. 

 

БЮДЖЕТ 

Образованието ще сe бори да си върне позициите в проектобюджет 2024 и ще настоява да получи 4,5% от БВП за сектора, съобщи още Цоков. В бюджет 2023 делът на образованието бе намален от 4,4% на БВП за 2022 на 4,1% от БВП заради необходимостта да се свива дефицита - безпрецедентен спад за последните години, въпреки че номинално средствата нарастнаха заради по-високо БВП. По този повод се стигна и до косвен сблъсък с финансовия министър Асен Василев, който твърдеше, че образованието е получило толкова, колкото е поискало, но това не се оказа вярно. 

За 2024 г. се очаква БВП да достигне 200 млрд. лв. Ако това е така и се отстоява 4,5% от БВП за образование, това означава системата да получи 1 млрд. лв. допълнително, коментира Красимир Вълчев. Тези пари трябва да се отстояват, защото отделните ресори ще са в тежка конкуренция заради наличието на планиран дефицит по бюджета, каза още Вълчев. "Имаме още два дни да работим по рамката. Предвидени са нови политики, ще искаме и ръстът на учителските заплати да бъде съобразен с прогноза за средната работна заплата за 2024, не само на базата на данни за 2024 г. Планираме брутната стартова заплата да бъде 2050 лв.", коментира просветният министър Цоков.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?