Медия без
политическа реклама

МОН определи ваканциите през новата учебна година

01 Септ. 2021
Илияна Кирилова

И през новата учебна годна ваканциите за учениците ще са четири. Първата почивка ще е от 30 октомври до 1 ноември включително. Коледната ваканция ще бъде 10 дни – от 24 декември 2021 г. до 3 януари 2022 г. включително. Междусрочната ще е само един ден – на 1 февруари 2022 г., като на следващия ден започва вторият учебен срок. Датите са утвърдени със заповед на министъра на образованието и науката за графика на учебното време, съобщи министерството на образованието.

Десет дни почивка ще имат учениците от I до XI клас през пролетта - от 1 до 10 април 2022 г. За зрелостниците пролетната ваканция ще бъде само четири дни – от 7 до 10 април.

В заповедта са посочени и датите за националното външно оценяване и матурите. Задължителните държавни зрелостни изпити ще се проведат на 18 май и на 20 май 2022 г. Матурите по желание ще бъдат между 26 май и 3 юни 2022 г.  Дванадесетокласниците от паралелките с профилиращо обучение ще положат изпит по български език и литература и по профилиращ предмет. Втората матура за зрелостниците, които изучават професия, ще бъде по теория за придобиване на професионална квалификация. До момента те можеха да избират между изпит по общообразователен предмет и по професия. Проверката на техните практически умения ще бъде по график, изготвен от професионалните гимназии в страната.

Националните външни оценявания за четвъртокласниците по български език и литература и по математика ще бъдат на 26 и 27 май 2022 г., за учениците в VII и X клас – на 14 и 16 юни. Изпитът по чужд език, който е по желание за учениците в тези два класа, ще се проведе на 17 юни.

 

Още по темата