Медия без
политическа реклама

МОН обмисля 15-те дни отсъствие да не се вземат накуп

Рекордно много становища постъпиха по промяната, нито едно против

Илияна Кирилова
МОН обмисля идеята отсъстващите ученици по семейни причини да бъдат включвани онлайн в часовете.

Родители тръпнат в очакване на промените в наредбата за приобщаващото образование, предвиждащи увеличаване от 10 на 15 на дните, в които родителите могат да извиняват отсъствията на децата си по семейни причини. Преди дни приключи общественото им обсъждане, като по тях са дадени рекорден брой становища - 35 на брой. В последните години няма подобен проект в сферата на образованието, събирал толкова много мнения в платформата за обществено обсъждане strategy.bg. От всички тях няма нито едно "против". Родители обаче се опасяват, че първоначалната идея може да бъде видоизменена и на практика опорочена.

 

Нито едно "против"

Забележително, но от 35-те становища няма нито едно "против", макар в публичното пространство да се чуха и отрицателни изказвания, според които с тези дни може да се злоупотребява. Масово родители дават примери с децата си, които са имали нужда да останат няколко дни вкъщи, защото не се чувстват добре, но не са - заради трудното стигане до личния лекар и чакането с часове на дълги опашки пред кабинетите, поради което в последствие са се разболели. 

"Абсолютно подкрепям предложението. Често се случва детето да има моментни, преходни неразположения: проблем с храносмилателната система, силно главоболие и т.н., които винаги отминават за ден. А ако се посети личният лекар, освен чакането, заедно с болни хора и плащането на таксите, на детето ще бъде издадена бележка за три или направо пет дни. А на следващия ден то вече е добре и спокойно може да е на училище", споделя родител.

"Като родител на три малки деца, които постоянно се заразяват едно друго, прекарвам половината си време пред лекарския кабинет за бележка - напълно ненужно. В общия случай децата нямат необходимост от преглед, овладявам положението вкъщи, но чакам с часове за бележки", казва друг. "С две деца ученици, досега за две години ни се наложи да ползваме един ден по домашни причини. Вярвам, че отговорните родители няма да злоупотребяват дори дните да са 30, но ако наистина се наложи нещо е по-добре да ги има тези 15 дни", споделя трети.

Сред мотивите на участниците в дискусията са облекчаването не само на родителите, но и на личните лекари, гласуваното по-голямо доверие у родителите, което би подобрило и комуникацията с училището, повечето свобода през учебната година и др.

 

"И 15 дни са малко"

Според някои родителите дори предложените 15 дни са малко, като в общия случай не стигат дори за извиняване на отсъствия по религиозни причини. "За деца с хронични заболявания и СОП са необходими още повече. Така едно дете може да достигне сегашния лимит от 10 дни, без дори да му бъдат извинявани от родител отсъствия поради остри вирусни инфекции в грипните епидемии, когато самите семейни лекари съветват да се избягва струпването на болни деца пред кабинетите и препоръчват лечение и почивка по телефона", казва участник в общественото обсъждане. "15 дни годишно са неоправдано малко. Родителите най-добре познават децата си и отговарят за тяхното образование и развитие. Ограниченията и изискванията за медицински бележки са по принцип безсмислени. Ако има нехайни родители, те винаги ще намират начин да заобиколят правилата, а и на всички е известно, че много от децата, които редовно не посещават училище, така или иначе не получават отсъствия", казва друг.

Родител предлага 25 дни за многодетни семейства, които имат желание да задържат деца за 1-2 дни след боледуване или предпочитат не посещават детско заведение в периоди с карантинирани групи поради заболявания, както и за такива, чиято трудова дейност предполага сезонност на работа, което ограничава използването на дни отпуск в периодите на ваканции. Според друг учениците, участвали в национални състезания, организирани от МОН, да имат право на допълнителни от 3 до 7 дни, в които могат да отсъстват от училище.

 

15 дни, но не накуп

Сред становищата има някои предложения, които предлагат известни ограничения при ползването на 15-те дни, за каквито настояха и от Сдружението на директорите в системата на народната просвета. Една от препоръките например е изрично да се дава информация дали ученикът отсъства по болест, неразположение или други причини, както и да се диференцира според предвидимостта - до 2 дни да могат да се ползват по болест и неразположение, от 3 до 5 дни - за почивка и т.н. Друг предлага ползването на дните да не може да бъде наведнъж, а през последния месец на учебния срок да не могат да се ползват повече от 3 дни.

Директорите настояха за подобна мярка - за 14 дни отсъствия по семейни причини, които да могат да се вземат по 7 на срок. Родители вече се опасяват, че тези идеи могат да бъдат възприети от МОН, визирайки изказване на просветния министър проф. Галин Цоков - преди дни той заяви, че се обмисля 15-те дни да не се вземат накуп, да има електронно включване на децата по време на часовете, докато са извинени от родителите си, както и евентуално да има допълнителни консултации за отсъстващите деца.

"Ако след всичко това, на фона на толкова много аргументи ЗА повече доверие към - и реална отговорност за - родителите, резултатът е ново предложение, което няма нищо общо с идеята и посланието на предишното, това ще значи само едно: категорична и срамна демонстрация на нежелание и за най-малка промяна. Надявам се да не стане така. Не заради отсъствията. Заради изводите", коментира във фейсбук Ирина Манушева, която поде кампания за увеличаване на дните, които родителите могат да извиняват отсъствията на децата си.

 

Ключови думи:

отсъствия, ученици

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?