Медия без
политическа реклама

МОН предложи 15 дни отсъствия по семейни причини

От Синдиката на българските учители не одобряват мярката

05 Февр. 2024
От 10 до 15 дни ще се увеличат отсъствията на учениците.
Илияна Кирилова
От 10 до 15 дни ще се увеличат отсъствията на учениците.

Учениците да могат да отсъстват от училище до 15 дни в една учебна година с мотивирано писмено заявление от родител до класния ръководител. Тези намерения на просветното министерство, обявени преди три седмици, вече са "облечени" нормативно - в проекто-промени в наредбата за приобщаващото образование, пуснати за обществено обсъждане.

Поправките са в отговор на родителски призиви да се увеличат дните, в които родители могат да извиняват отсъствията на децата, тъй като те често имат леки неразположения, които не изискват ходене при лекар. 

В момента учениците имат право да отсъстват от училище до 3 учебни дни в една учебна година въз основа на мотивирано писмено заявление от родителя до класния ръководител, както и до 7 учебни дни - с предварително разрешение на директора на училището въз основа на заявление от родителя. С предложените от МОН промени се дава възможност на родителя самостоятелно да взема решение по отношение на отсъствията на своето дете от училище в случаи на семейни събития, лични и фамилни ангажименти, наложителни пътувания, временно неразположение и др. Предвижда се това да се случва в уведомителен режим чрез класния ръководител, а не в разрешителен от директора.

"Промяната е предложена след проведен диалог и срещи с всички заинтересовани страни и цели да облекчи семействата и да се намали административната тежест на директора на училището", посочват от МОН.

В същото време, някои учители изразяват несъгласие с мярката. "Това е грешно решение, защото ако искаме да говорим за качество на учебния процес и за постигане на резултати трябва да направим така че децата да бъдат повече време в училище. Много пъти се е случвало ученик сам да напише извинителната си бележка без знанието на неговите родители", заяви в "Денят започва" Константин Янков, председател на Синдиката на българските учители към КНСБ-Бургас пред БНТ.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

ученици, отсъствия

Още по темата