Медия без
политическа реклама

МОН дава 15 дни за отсъствие по семейни причини

Днес започват 276 конкурса за училищни директори в цяла България

Pexels

Учениците ще могат да отсъстват до 15 дни от училище по семейни причини с бележка от родителя. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков пред БНТ. В момента тези дни са до 3 с молба към класния ръководител и още 7 - с разрешение на директора на съответното училище.

"Обсъждаме този проблем с различни родителски асоциации през последните месеци. Понякога се налага детето да не посещава училище заради неразположение или семеен проблем. Затова правим промяна в наредбата за приобщаващо образование - увеличаваме тези отсъствия по семейни причини на 15 за всяка учебна година", обясни министър Цоков. По думите му ще се облекчи и редът за тяхното използване, като молбата за всички полагаеми дни ще се подава само пред класния ръководител. С това ще се разтоварят и директорите на училищата, които досега трябваше да разрешават част от тези отсъствия.

Реакцията на МОН идва в резултат на призиви от родители да се увеличат дните, които родители могат да извиняват отсъствията на децата си с декларация, тъй като децата често имат леки неразположения, които не изискват ходене при лекар. Депутати също възприеха идеята и заявиха, че подготвят подобни промени.

Днес стартират 276 конкурса за училищни директори в цяла България, съобщи още министър Цоков. "Ще се търсят директори визионери и лидери, а не само администратори", подчерта той. Конкурсите ще се провеждат по нови правила, като в комисиите по избора им ще има по трима представители на регионалните управления по образованието, а не по двама, както досега. Представителите на съответната общинска администрация и на обществения съвет в училището остават по един. По думите на министър Цоков писменият тест за кандидатите за директори е променен по начин, който да измерва на само знанията им за нормативните документи, но и техните компетентности - възможностите за развитие на екипи и справяне с кризисни ситуации. В устния изпит са включени казуси, които са свързани с характеристика на съответното училище. Предвижда се процедурите да бъдат аудио и видео записвани.

Министърът съобщи и че ведомството работи по цялостна промяна на наредбата за статута и професионалното развитие на учителите и директорите, в която е предвидено да има ежегодни оценки на директорите. Идеята е те да могат да бъдат сменени, ако се види, че не се справят със задълженията си. "Това обсъждаме сега с парламентарната комисия по образование, надяваме се да стане част от промените в закона за училищното образование", посочи той.

Министър Цоков съобщи още, че през следващите седмици и месеци ще се разработи стандарт за качество на обучението, въпреки че на други събития е коментирал, че въпросният стандарт вече е почти готов и ще бъде представен "до седмици". "Той ще даде възможност за самооценка на отделните образователни институции, както и външен поглед как те се справят с конкретните индикатори за качество. Ще имаме поглед върху това кои училища се справят добре, кои - по-лошо и кои не се справят с поставените задачи", посочи той. Въпросният стандарт за качество се чака от години, като на него се залагат големи надежди за действителна промяна в образованието.  

"През последните дни на 2023 г. подписахме нов колективен договор, с който заплатите на учителите и другите педагогически специалисти се увеличиха с 8.4% и началната заплата на учител е в порядъка на 1853 лв., на старши учител е 1911 лв., а директор - 2250 лв.", припомни още министър Цоков.

 

Една от новините, които развълнуваха родителите и училищните власти в страната през последните седмици, беше въвеждането на електронни медицински бележки за отсъствията на учениците.
Управляващите готвят промяна при издаването на е-бележки за отсъствия на учениците, която да даде право на родителите да извиняват повече отсъствия по семейни причини от регламентираните понастоящем.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Галин Цоков, отсъствия

Още по темата