Медия без
политическа реклама

МОН обмисля електронно провеждане на матурите

Екипът на министър Цоков ще предложи на новия кабинет цялостен пакет за промени в училищния закон

Според проф. Галин Цоков учениците ни трябва да свикнат да решават тестови задачи на електронни устройства.
Илияна Кирилова
Според проф. Галин Цоков учениците ни трябва да свикнат да решават тестови задачи на електронни устройства.

"Новината", че изпитите в 4 клас догодина ще се провеждат на компютри се оказа невярна.

"В редица медии днес погрешно е цитиран министър Галин Цоков в частта, че от следващата година националното външно оценяване за 4. клас ще се провежда на онлайн. Министър Цоков коментира, че международни изследвания, които измерват четивната грамотност на четвъртокласниците, преминават на компютри и това е световна тенденция, но не е обвързвал това със срокове или го е представял като взето решение от МОН", съобщиха от МОН.

Оттам уточниха, че са стартирали разговори за провеждане на матурите на дигитални устройства, но това ще е процес, който ще бъде подложен на максимално широк дебат. "Множество международни изследвания, в това число и за четвъртокласниците, преминават на компютри. Това е световната тенденция и ние трябва да се подготвим за тази трансформация", е казал министър Цоков. Той е обяснил, че ще се проучват добрите практики, в това число и за комбиниране на тестово решаване на дигитални устройства и развиване на авторски текст на хартия, но всичко ще бъде част от дългосрочен процес.

Още преди няколко дни пред БНТ проф. Цоков заяви, че започва разговор за това матурите да станат изцяло електронни. "Търсим възможности. Можем да обобщим натрупания опит в други образователни системи, както и този в нашата образователна система, защото в последните две години матурите по информационни технологии и информатика се провеждат на компютри и това е един опит, който може да се развие. Всички международни проучвания като PISA се провеждат на компютри. От следващата година на компютри ще бъдат международните проучвания за децата от 4. клас, така че нашите ученици трябва да свикнат да решават тестови задачи на електронни устройства, за да могат да бъдат и по-успешни", посочи тогава той.

Министър Цоков днес бе на национална конференция "Цялостен подход в предучилищното и началното училищно образование", организирана от Центъра за творческо обучение в Златни пясъци и събрала над 200 учители и директори от учебни заведения в цялата страна. На нея той е посочил, че българските четвъртокласници традиционно дават резултати на международните изследвания, които нареждат страната ни в топ 15 на света. "Една от важните задачи пред нас е да вземем добрия опит, който имаме от началния етап на обучение, и да го приложим в пред-гимназиалния и гимназиалния - с повече интегрираност, с индивидуален подход, с развиване на уменията на децата", е обяснил проф. Цоков. По думите му основен приоритет на българската образователна система трябва да е адаптирането й към нуждите на новото поколение.

Министърът е анонсирал и цялостен пакет с предложения за промени в закона за училищното и предучилищното образование, които ще предложи на парламента и на евентуалния редовен кабинет. По думите му те засягат различни области на образованието - грижите в ранна детска възраст, квалификацията и кариерното развитие на педагогическите специалисти, учебното съдържание и учебните програми и др.

 

Бъдеще неопределено

Макар по света много от изпитите да се провеждат на компютри (във въпросните училища, не у дома - бел. ред.), не е ясно дали следващият министър на образованието ще продължи тази идея, нито дали подготвените от екипа на проф. Цоков промени в училищния закон ще бъдат приети от следващия парламент и дали това ще стане точно преди началото на учебната 2024/25 година. За въвеждане на дигитални изпити вероятно ще са достатъчни промени само в съответната наредба за оценяването на учениците. Това обаче следва да стане до най-късно до 15 септември, до когато по принцип МОН обявява модела на изпитите за предстоящата година, за да са наясно учениците какво ги очаква през май месец. По същия начин преди време бе обявен курс към интегрирани изпити в 7 клас, които да включват освен задачи по български и математика и такива по природни науки. При смяната на властта обаче и на тази идея не бе даден приоритет.

В момента в училищата у нас няма масова практика четвъртокласниците да решават тестове на електронни устройства, т.е. за да се въведе тя, ще е нужно известно време за изпробването й на училищно ниво. Не е ясно и дали всяко учебно заведение разполага с компютър за всеки свой 4-класник. 

 

Пилотно 

"Стартира пилотно тестване в 40 български училища на визията на стандарта за качество, разработен от МОН в рамките на национална програма за квалификацията на педагогическите специалисти". Това съобщават още от МОН, позовавайки се на думите на министъра, който е определи това като една от най-важните нормативни промени за системата в следващите месеци. "Този стандарт е чакан години наред и в последните месеци положихме много усилия за създаване на визия за неговото прилагане. Сега искаме да преминем и през практическото му прилагане и едва тогава ще го въведем", е посочил той.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Галин Цоков, 4 клас, изпити, НВО

Още по темата