Quantcast

Медия без
политическа реклама

Депутат на ПП/ДБ предлага родителят да извинява повече отсъствия

Не бива лекарите стават "нотариуси на сополите", казва Божидар Божанов

23 Окт. 2023
Илиана Димитрова

Управляващите готвят промяна при издаването на е-бележки за отсъствия на учениците, която да даде право на родителите да извиняват повече отсъствия по семейни причини от регламентираните понастоящем. Това става ясно от пост на бившия министър на електронното управление Божидар Божанов, а сега депутат от ДБ. "Те са добра и правилна стъпка, но също като рецептите, показват слабости на процеса", казва той.

Припомняме, че от 1 октомври т.г извинителните бележки за отсъствия на ученици от училище се издават само по електронен път. Като всяко нещо, и те тръгнаха с неразбории, а някои родители се оплакаха, че сега са по-затруднени от преди. 

Според Божанов част от оплакванията от електронните бележки са неоснователни - например че само лични лекари или само лекари с договор с НЗОК могат да издават такива. "Това не е вярно - всеки лекар трябва да вкарва данни в НЗИС (централната система за е-здравеопазване). И като параметър на всеки преглед може да бъде посочено и извиняване на отсъствия", посочва той. 

Част от недоволствата според него обаче са валидни. "Проблемът е в това, че лекарите стават „нотариуси на сополите“, защото трябва в електронната система да обвържат извинението на отсъствия с проведен преглед. Това задължение не е ново. Просто сега, с електронната система, не може да се заобиколи, което повдига въпроса за неговата адекватност", казва той. По думите му дали с раздаване на кочани, със съобщения по вайбър и минаване „само да взема една бележка“, лекари и родители са намерили практично заобикаляне на писаните правила, с което са облекчавали здравната система.

За да станат писаните правила адекватни на реалността, той предлага два подхода. Първият е регламентирането на телемедицината. "Не точно „преглед по Вайбър“, защото трябва да са налице редица гаранции, но близо до това. Внесли сме вече такъв законопроект. Така няма да трябва да се събират излишни опашки пред кабинетите", обявява той.

Вторият подход е правото на родител да извини няколко дни отсъствия по своя преценка, в допълнение на сегашните „по семейни причини“, които са до 3 дни пред класния и до 7 дни - пред директора. "Това е практика по света. Да, родителите нямат медицинска експертиза, но няма нужда за всяко отсъствие да има диагноза с код по МКБ. Отсъствие за неразположение по преценка на родителя, с разумно ограничение, е напълно нормална житейска хипотеза. Аз напр. имах мигренни болки в училище. Нужна ли е бележка за главоболие? По-скоро не", казва той.

По думите му това извиняване също може и трябва да бъде електронно. "Аз бих пакетирал това право с попълване на въпросник за симптомите, защото рискът при такъв подход е да бъде пуснато на училище привидно здраво, но заразно дете (ако има епидемия, напр.). Представете си приложението еЗдраве на МЗ, в което по ЕГН на дете и родител и попълване на въпросник, се предоставя възможност за извиняване на отсъствия. Пак проследимо, пак събираме информация, пак се ограничават злоупотреби (с ограничения броя дни), но без претоварване на здравната система", казва той. Предстои да се види колко повече дни отсъствия по семейни причини ще бъде предложено да имат право родителите.

След въвеждането на е-извинителните бележки родители създадоха петиция за разрешаване отсъствието на ученици с декларация от родител, която понастоящем е подписана от над 5000 родители.

 

Една от новините, които развълнуваха родителите и училищните власти в страната през последните седмици, беше въвеждането на електронни медицински бележки за отсъствията на учениците.

 

Още по темата