Медия без
политическа реклама

Е-бележките за отсъствия тръгнаха с неразбории

Родители се чудят могат ли да изпратят детето на училище по-рано

Хартиените бележки за извиняване на ученически отсъствия вече би трябвало да са в историята.
Илияна Димитрова
Хартиените бележки за извиняване на ученически отсъствия вече би трябвало да са в историята.

Въпреки че още преди да станат задължителни, вече имаше над 40 000 електронни бележки за извиняване на отсъствия, родители продължават да виждат в тях усложнение, вместо облекчение. И с е-бележката прегледът остава задължителен, а в издаването на документа все още се срещат неясноти и технически спънки.

В първите 15 дни от началото на учебната година извинителните бележки можеха да се издават и на хартия. Въпреки това, през този период над 3300 лекари са издали и над 40 000 електронни бележки. От 1 октомври т.г. обаче формата за извинение на ученическите отсъствия следва да е само електронна. Според указанията на три министерства - на здравеопазването, на електронното управление и на образованието - дори медици, които не работят със здравната каса, ще могат да издават е-бележки, родители все още се чудят как лекарят, при когото са отишли на частен преглед, ще им издаде такава.

Най-честото оплакване на родители в социалните мрежи е, че детето е посетило специалист, който няма връзка с националната здравно-информационна система (НЗИС). "Директорът на училището на дъщеря ми не можа да ми посочи, в кой документ точно е описано въвеждането на електронна бележка, нейният задължителен характер и как се процедира при изключение", пита майка. В такива случаи съветът е да се посети и личният лекар, което е двойно разкарване.

Макар и рядко, системата дава и засечки. "Синът ми е болен, бяхме при УНГ, защото има проблем със сливиците. УНГ специалистът даде бележка, но не успя да издаде електронна - системата имаше някакъв проблем, иначе опита. Та сега си имаме хартиена бележка, но не знам дали тя изобщо важи", сподели майка във "Фейсбук". В случай на технически проблеми указанията на министерствата гласят, че е-бележката може да се издаде на по-късен етап - след като тези проблеми се отстранят, както и че дори да няма интернет, лекарят пак може да издаде е-бележка, защото системата работи и офлайн.

Доста родители изразяват мнения, че наложеното в момента задължително издаване на електронна бележка не е съобразено със съществуващата здравна система и нейната специфика, както и че не са отчетени някои специфични казуси, заради което наричат е-бележките дори "дигитален затвор". "Ако детето ми има електронна медицинска бележка за 5 дни, но се почувства добре и искаме да се върне на четвъртия, може ли да се променят датите на вече издадена медицинска бележка, изпратена вече електронно? Или детето да си стои вкъщи здраво...", пита родител. "А лекарят може ли да редактира бележката и да я направи само за нужните дни? Или да я издаде след като детето вече е добре, а не при разболяването му? Естествено, след като го е видял при разболяването му", пита и друг.

Някои майки свидетелстват за това, че децата им са се връщали и по-рано на училище, като в този случай на детето не се пишат отсъствия, въпреки че то има медицинска бележка за отсъствие през въпросния ден. Други обаче споделят, че не им е било разрешава детето им да се върне по-рано. "Не може да се върне по-рано. В нашето училище има наказан класен ръководител за подобно нещо. В момента на връщане на детето е вървяла проверка и са ги хванали", споделя родител.

 

КУРИОЗ

Родител е споделилвъв фейсбук "апел" на лична лекарка, в който тя призовава родителите на ученици да упражняват контрол над присъствието на децата си в училище. "Аз няма да съдействам в издаване на бележки за минало време, а то и технически ще е невъзможно! Да е ясно отсега и за да няма разочаровани! Не е необходимо да ми звъните и пишете през уикенда, че детето се е разболяло, просто в първия работен ден се явявате в кабинета! Аз през уикенда не работя и нямам достъп до системата да отразявам работна дейност! Така, че бележки с по не знам колко дати на отсъствия, остават в миналото!", заявява твърдо тя, въпреки указанията на министерствата, че бележките ще могат да изивиняват отсъствия с по 2-3 назад.

 

ЗА И ПРОТИВ

Някои родители обсъждат възможността да подадат жалба срещу е-бележките, тъй като според тях и досегашната практика - "да звъннеш, да кажеш, че детето не се чувства добре и след като се подобри, да отидеш за бележка, или пък просто родителите да имат право да извиняват отсъствията на децата си с обаждане, както е и в други държави" - е била работеща. Според тях е разбираемо да се искат бележки за учениците в гимназиален етап, но за малките това им се вижда прекалено. 

"Това, че сте чакали 4 часа пред кабинета на личния лекар, е проблем с личния лекар, а не с електронната бележка. Фактът, че той не си е организирал работата, не е проблем на електронната комуникация", казва друг. "Електронната бележка се въвежда, за да не се разкарвате до кабинета на лекаря. Тя цели да ви улесни и да ви спести време. Не се обявявайте против нея. Борете се да се изчистят недоразуменията при въвеждането ѝ и издаването ѝ да потръгне сполучливо. В 21 век сме, отдавна се борим за електронно обслужване, за да не обикаляме гишета. Когато ни се предлага такова... недоволстваме", опонира друг.

Лекар свидетелства и за друг проблем. "Идеята на НЗИС е всеки да си има индивидуално досие, в което да се съхранява цялата му информация. В това число и прегледи и изследвания при специалисти, които нямат договор с касата. Все още подобно включване е с пожелателен характер. Въпрос на време е да стане задължително. Мен лично ме тревожи самата НЗИС, която, като всяко ново нещо, си има доста трески за дялкане. Например на мен ми отчита като грешка данни на пациенти, които не са от европейските държави. IT вече са ми блокирали номера, че от месеци ги побърквам с тъпи въпроси, които обаче са ми ежедневие", споделя медикът.

Родители се оплакват и за изпратени е-бележки, които обаче не са стигнали до съответното училище.

 

В навечерието на новата учебна година Министерство на електронното управление заедно с Министерство на здравеопазването и Министерството на образованието и науката обяви въвеждането на новата електронна бележка за извинение на отсъствия на ученици.

 

Близо 40 000 електронни извинителни бележки са издадени за първите 15 дни от началото на учебната година, съобщиха от пресцентъра на Министерството на електронното управление.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата