Медия без
политическа реклама

40 000 електронни извинителни бележки са издадени за 15 дни

Над 3300 лекари са издали е-документ за извиняване на отсъствията

01 Окт. 2023

Близо 40 000 електронни извинителни бележки са издадени за първите 15 дни от началото на учебната година, съобщиха от пресцентъра на Министерството на електронното управление.

Общият брой на лекарите, издали електронен документ за извиняване на отсъствията на ученици по медицински причини, е повече от 3300. Средно на ден се генерират над 5000 извинителни бележки,  показват данните за т.нар. гратисен период, в който отсъствията на учениците от 1 до 12 клас по медицински причини можеше да се извиняват и с документ на хартия.

От днес, 1 октомври, извинителните бележки се издават само по електронен път. След извършването на физически преглед личният лекар или медицинско лице от извънболничната или болничната помощ вписва електронната бележка в Националната здравноинформационна система. В момента на издаване на електронната медицинска бележка данните от нея постъпват в Национална електронна информационна система за предучилищно и училищно образование, от където автоматично се предават към електронните дневници за извиняване на отсъствията на съответния ученик.

Не се изискват никакви допълнителни административни действия и не е необходимо разпечатване и съхраняване на бележката на хартия. Информацията, която ще достига до училищата, е единствено за извиняване на отсъствията и не съдържа конкретна медицинска или друга лична информация. 

В образователната система годишно се отчитат около 270 000 отсъствия на ученици по извинителни причини, голяма част от които заради боледуване, каза на пресконференция в Министерството на електронното управление министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

отсъствия, ученици

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?