Медия без
политическа реклама

Министър на образованието подаде оставка заради плагиатство

Норвежката Сандра Борх стана жертва на собствената си кампания срещу преписвачеството

25 Яну. 2024
VG Nyheter
Сандра Борх слезе посрамена от министерския пост

Норвежка министърка, която оглавяваше борбата с плагиатството, подаде оставка, след като миналата седмица се появиха съобщения, че е преписала части от магистърската си теза преди десет години, предадоха световните агенции.

Сандра Борх, министърка на научните изследвания и висшето образование на Норвегия, призна на пресконференция на 19 януари, че е плагиатствала части от дипломната си работа, след като твърденията се появиха в интернет.

"Когато писах магистърската си теза преди около 10 години, направих голяма грешка. Взех текст от други разработки, без да посоча източника", заяви Борх пред местни медии. "Съжалявам." Във вторник тя официално подаде оставка.

Признанието на Борх дойде, след като преди това тя се опита да въведе строг контрол срещу преписвачеството в университетите. Един студент се пребори с обвинението за плагиатство и бе оправдан в по-долна инстанция, но Борх отнесе делото чак до Върховния съд на Норвегия, за да обжалва присъдата с аргумента, че е "важно за всички студенти, университети и колежи в Норвегия разпоредбите срещу измама и тяхното прилагане да са лесни за разбиране".

Студент по икономика от Осло, който заяви, че е ядосан от лицемерието на министърката да се афишира като боркиня срещу плагиатството, публикува в социалната мрежа X дооказателство, че Борх е преписала от чужди източници част от дипломната си работа, като е копирала дори правописните грешки.

Според норвежката медия E24 над 20 процента от дипломната работа на Борх, защитена през 2014 г. в университета в Тромсьо, са взети от шест други студентски работи.

Министър-председателят на Норвегия Йонас Гахр Стрьоре заяви, че действията на Борх са "несъвместими с доверието, което е необходимо, за да бъдеш министър на научните изследвания и висшето образование".

Във вторник Борх отстъпи поста си на Оддмунд Локенсгард Хоел - който увери, че не е плагиатствал собствената си дипломна работа.

Сега обаче министърката на здравеопазването и социалните грижи Ингвилд Керкол също е обвинена в плагиатство на дисертацията си, която е защитила през 2021 г. Тя заяви пред местните медии, че това "не биваше да се случва", но увери, че става дума за неволна грешка, и отрече да е извършено умишлено нарушение. Премиерът я подкрепи и заяви, че това е въпрос от компетенцията на университета, който е започнал разследване.

Ключови думи:

плагиатство, Норвегия

Още по темата